back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Obilaskom spomen-obilježja i šehitluka sutra će se obilježiti  30. godišnjica formiranja 4. Muslimanske slavne brigade

Sutra se obilježava 30. godišnjica formiranja 4.Muslimanske slavne lahke brigade koja je bila u sastavu Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanje godišnjice organizuje  Udruženje “Četvrta muslimanska slavna brigada”, a povodom 4. aprila, Dana brigade. Program će početi učenjem Fatihe pred duše poginulih šehida Konjica, kazao je za naš portal Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigade i ratni komandant 4. Muslimanske slavne brigade.

“Sutra je planirano da u 15:30 učenjem Jasina na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije započnemo naš program, da nakon toga obiđemo šehidska spomen-obilježja, na prvom mjestu 4. Muslimanske slavne brigade, zatim da obiđemo Spomen sobu koja se nalazi u neposrednoj blizini Čaršijske džamije. Poslije toga ćemo obići  i spomen-obilježje na Musali, te centralno spomen-obilježje na Trgu Alija Izetbegović. Nakon ikindije namaza smo planirali u 17:15 da imamo Svečanu akademiju u Kino sali Društvenog doma u Konjicu “, kazao je Muderris.

obilaskom spomen-obilježja i šehitluka sutra će se obilježiti  30. godišnjica formiranja 4. muslimanske slavne brigade
Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigade i radni komandant 4. Muslimanske slavne brigade

Kada je riječ o obilježavanju datuma formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade i samog njenog učešća u očuvanju naše zemlje Muderris ističe da je od velikog značaja čuvati  sjećanja  na borbu za slobodu.

“Kultura sjećanja u pogledu podizanja svijesti i značaja odbrane naše domovine BiH od višedržavne oružane agresije je vrlo važna u ovom vremenu pokušaja degradacije svih naših vrijednosti pa i naše borbe. A kada je u pitanju 4. Muslimanska slavna brigada možemo da kažemo, ne samo da je dala doprinos u odbrani herojskog Konjica, već je dala značajan doprinos i u odbrani naše domovine i u zoni odgovornosti  6., 4., 1. i 7. korpusa, tako da ovo obilježavanja ima još neku posebnu dimenziju, ne samo 4. Muslimanske slavne brigade, već svih jedinica Armije Republike BiH”. Dodaje i da je od velikog značaja prenosoto istinu i govoriti mladim generacijama o hrabrosti, snazi i časti naše Armije Republike BiH.

“Pogotovo kada je u pitanju naša mladost, odnosno djeca koja su rođena nakon završetka višedržavne oružane agresije. Veoma je važno da znaju te činjenice, jer, nažalost, naša djeca u obrazovnom programu ne mogu, odnosno mogu vrlo šturo da dobiju određene informacije, a, nažalost, vrlo malo i kroz medije tako, da je ovo prilika da se sjetimo naše herojske, odnosno viteške borbe”.

Učimo našu djecu da budu dobri mu’mini i ljudi i pričajmo im o našoj prošlosti, kako bi imali svjetliju budućnost, poručio je Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigade i ratni komandant 4. Muslimanske slavne brigade.

radiokonjic.ba

03.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima