20.4 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

Danas se obilježava Međunarodni dan sutkinja

Općinski sud u Konjicu je pozitivan primjer zastupljenosti žena u pravosuđu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 28.04.2021. godine usvojila Rezoluciju kojom je proglasila 10. mart Međunarodnim danom sutkinja, a u cilju promocije pune i ravnopravne zastupljenosti žena u pravosuđu. To je prilika da se ukaže na potrebu veće zastupljenosti žena u pravosuđu. U BiH, nije rijetkost da se žene nalaze na čelu pravosudnih institucija, pa se tako na čelu Vrhovnog suda FBiH i Ustavnog suda BiH, kao i na čelu pojedinih kantonalnih i općinskih sudova nalaze žene. Pozitivan primjer zastupljenosti žena našli smo i u Općinskom sudu Konjic, u kojem funkciju predsjednice obavlja Almina Čilić. Govoreći o zastupljenosti žena u ovoj pravosudnoj instituciji, ona je kazala da imaju osam sudija, od kojih je šest žena.

“Mi u Općinskom sudu u Konjicu možemo reći da smo ženski kolektiv. Imamo trenutno osam sudija, od kojih je šest žena, a imamo i dvije stručne saradnice. Ne možemo reći da smo diskriminirane, ali općenito, takva situacija sigurno nije u cijeloj BiH”-kazala je predsjednica Čilić, dodavši da je zastupljenost žena u pravosudnim institucijama danas dosta više prisutnija nego ranijih godina.

“Iako je dosta bolja zastupljenost nego prije, još uvijek to nije dovoljno po mojoj procjeni i saznanjima. Nisu žene baš svugdje zastupljene na tim vodećim pozicijama. U našem kantonu imamo nekoliko još žena koje su predsjednice općinskih sudova, ali općenito, položaj žene je još uvijek nedovoljno izražen u odnosu na muškarce”. Od sudija se očekuje dosta toga, kaže naša sagovornica, pa nastoje odgovoriti svim izazovima u poslu. Do sada, nije se susretala s pritiscima bilo kakve vrste.

“To je jedna javna funkcija koja je vrlo zahtjeva. Sudija je nezavisan u svome radu, što znači da mora poštovati zakon, ali i na osnovu svoju ličnih procjena i činjenica koje ima u postupku, on donosi svoje odluke. Mora biti nepristrasan u tome, što znači da treba sve strane jednako posmatrati, mora biti stručan i poštivati lični integritet, ali i ustanove u kojoj radi. A da imamo neke pritiske druge vrste, to ne, ja lično nemam nikakvih pritisaka sa strane”. Sudija uvijek nastoji donijeti najbolju odluku, no, nekada se javi osjećaj preipsitivanja donesene odluke.

“Naravno, čovjek uvijek preispituje svoje odluke i nastoji donijeti najbolje. U našem radu, najbolji pokazatelj je kvalitet naših odluka, koji je izuzetno visok i iznosi oko 93% potvđenih odluka od strane drugostepenog suda”-zaključila je Almina Čilić, predsjednica Općinskog suda u Konjicu.

radiokonjic.ba

10.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima