21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

FZZZ: Uskoro dva javna poziva za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 7. feruara 2023. godine, između ostalog, donio odluke o usvajanju Programa sufinansiranja zapošljavanja 2023 i Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023.

U toku su pripreme za realizaciju predmetnih programa, a otvaranje javnih poziva i dostupnost online obrazaca na web portalu Zavoda očekuje se uskoro, kazao je za radiokonjic.ba glasnogovornik FZZZ Haris Čuljević koji je govorio o pomenutim programima.

“Program sufinansiranja zapošljavanja 2023 ima za cilj zapošljavanje  najmanje šest hiljada osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unaprjeđenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva. Programom će se kroz različite mjere obuhvatiti kategorije nezaposlenih osoba a to su: mladi bez radnog iskustva – pripravnici, mladi, žene, osobe dobi do 35 godina sa radnim iskustvom, osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih 12 mjeseci i više, osobe nižih kvalifikacija i bez kvalifikacija i demobilizirani borici” naglasio je za radokonjic.ba glasnogovornik FZZZ Haris Čuljević.

Korisnici Programa su poslodavci registrovani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o finansijskoj konsolidaciji.

Više o pomenutim mjerama, načinima finansiranja i ostalim uvijetima Programa sufinansiranja zapošljavanja 2023 možete čitati na linku Program_zaposljavanja_mladih (fzzz.ba)

Kada je u pitanju drugi program, sufinansiranje samozapošljavanja Start up 2023, cilj istog je zapošljavanje najmanje dvije hiljade osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem samostalne djelatnosti ili privrednog društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u pokrenutim djelatnostima odnosno društvima.

“Četiri su mjere obuhvaćene ovim programom a to su: poduzetništvo za mlade 2023, poduzetništvo za žene 2023, poduzetništvo za sve i poduzetništvo za demobilisane borce 2023. U ovom Pogramu ne mogu učetvovati osobe koje su prethodne tri godine koristile poticajna sredstva iz mjera za pokretanje samostalne djelatnosti a u čijoj realizaciji su učestvovali Zavod, kao ni osobe koje su odjavile djelatnost odnosno društvo u periodu od šest mjeseci prije objave Javnog poziva za učešće u ovom programu” poručio je Čuljević.

Detaljnije o ovom programu čitajte na linku Program_zaposljavanja_mladih (fzzz.ba)

Poslodavci i nezaposlene osobe koji namjeravaju učestvovati u mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini u obavezi su registrovati se na web portal Zavoda najmanje osam dana prije objave javnih poziva. Nakon tog roka registracije više neće biti moguće. Na oba pomenuta javna poziva aplicirati će se putem online obrazaca koji će biti dostupni na web stranici Zavoda toga dana kada javni pozivi budu otvoreni.

“Pozivamo sve potencijalne korisnike, poslodavce i nezaposlene osobe da rednovno prate našu web stranicu kako bi blagovremeno bili obavješteni o tačnom terminu otvaranja javnih poziva poručio je glasnogovornik FZZZ.

FZZZ/radiokonjic.ba

09.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima