12.8 C
Konjic
27 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Džanan Musa iskreno o velikoj promjeni koju je doživio: Hodao sam ulicom bez samopouzdanja

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa krenuo je zaobilaznim putem kako bi dostigao visine koje su mu bile predviđene u ranim tinejdžerskim godinama, a sada je tamo gdje mu je i mjesto i jedan je od vodećih igrača Real Madrida.

O njemu se dugo priča, pa se mnogima čini da je stariji, ali momak iz Bihaća ima tek 23 godine i mnogo je toga prošao. Kao 16-godišnjak je otišao u Cedevitu, odatle u NBA, ali nije dobio pravu šansu u Bruklinu, pa ni u Efesu.

Bio je to težak period za Musu, ali je prošle sezone napravio pravi korak i otišao u Breogan, uzeo ključeve tima u ruke, a vratio ih je u prosjeku postizavši 20,1 poen, 5,1 skok i 3,1 asistenciju u ACB ligi.

Musa je u razgovoru za Sport klub, između ostalog, govorio o padovima u karijeri, te ko mu je najviše pomogao u teškim trenucima.

Prije svega, moja porodica. Oni su uvijek uz mene, i kroz dane u SAD-u i kroz dane u Efesu. To je najvažnije. Ne mogu a da ne pomenem Miška (agenta Miška Ražnatovića) koji je u svakom trenutku bio uz mene. Tretirao me je bukvalno kao drugog oca, prošao je kroz sve sa mnom. Kada je stigla ta ponuda od Breogana, hteo to ja ili ne, presudio je odnos koji imam sa Miškom, odnosno činjenica da imam 100% poverenja u njega, zato sam ga poslušao. Nije pogrešiorekao je Musa.

Musa je izdvojio i jedan trenutak prošle sezone kada je shvatio da se vratio, ali ističe da se ključna promjena dogodila u njegovom stavu.

Februar, Kup kralja, utakmica sa Real Madridom. Onda sam rekao sebi… Nije bilo lako proći kroz sve ono što sam prošla, sve negativne stvari. Sa moje tačke gledišta, naravno, svačiji bol je najteži, ali za mene je moj bio kao da imam planinu na leđima. Pomoglo mi je to što sam se 100% predao projektu sa Breoganom. U glavi sam posložio stvari tako da Breogan bude posljednji klub u mojoj karijeri. Znao sam da nije, ali znao sam da ću dati 300% od sebe, pa ćemo vidjeti. Prije sam uvijek razmišljao ‘šta ako ovo’ i ‘šta ako ono’, ali sada sam se prepustio. Sada sam tu, mislim upravo zbog tog stavarekao je Musa.

Na pitanje koje je još lične promjene doživio da bi sada igrao na najvišem nivou, 22-godišnji bek odgovara:

– Imao sam puno buba kad sam bio mlađi. Za neke stvari koje sam radio sam i znao da su pogrešne, naravno… Ja sam iz dana u dan postajao sve zreliji – kada to čovjek primijeti, ponosan je na sebe. Osim sportskog dela, neigranja i svega, izgubio sam poverenje i u život – hodao sam ulicom bez samopouzdanja. Ljudi oko mene su mi pomogli da sazrijem i shvatim da se ne živi od danas do sutra, već da treba gledati širu sliku. Kada sam se fokusirao samo na košarku, na sport, na sadašnji trenutak, to mi je pomoglo u glavi. Neverovatan je osećaj kada sam sve to prošao i sada sam ovde, u Realu.

Vidite li Džanana ponovo u NBA ligi, on je odgovorio da mu je na umu samo Real, klub koji može parirati bilo kojoj NBA ekipi pod svim uslovima.

Bitno mi je da se ovdje osjećam dobrodošlo, da sam dio porodice i da sam važan u timu, što mi je najvažnije. Fokusiran sam na to. U glavi sam odlučio da sve dam Real Madridu dok se nešto drugo ne dogodi, a nadam se da se neće dogoditi uskoro. U Realu sam dokle god mogurekao je Musa.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima