back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Fra Drago Vujević: Sretan Uskrs sa porukom da pobijedi sve ono što je dobro i lijepo

Katolici širom regije i svijeta danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. Na blagdan Uskrsa širom regije u crkvama se služi sveta uskrsna misa kojoj tradicionalno prisustvuje veliki broj vjernika.  O Uskrsu za naš portal govorio je  fra Drago Vujević župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Konjicu.

Vrijeme neposredno prije svetkovine Uskrsa, kroz koje se vjernici pripremaju za taj blagdan, poznato je pod imenom korizma. O periodu pripremanja  postom , slušanjem i čitanjem Božje riječi za najveći i najstariji kršćanski blagdan fra Drago pojašnjava.

“Post je sredstvo, post nije cilj, cilj je postom doći do nečeg što je veće. Često i mi kršćani i muslimani postom podrazumijevamo nekako naređenje koje nam oduzima slobodu a uopšte nije tako. U tom postu nije samo stvar odricanja od hrane nego taj post ide puno dublje da ako sam ja gladan onda ja razumijem one koji su gladni i onda sam ja solidaran s njima”, kazao je fra Drago.

Fra Drago ističe kako korizmena priprema  nije strogo određena da se mora postiti samo od hrane, te dodaje da  postoji post očiju, post ušiju i post jezika.

“Postoji post očiju, neću gledati sadržaje koji mi ne čine dobro, takvih sadržaja u današnjem svijetu ima million, dakle neću gledati gluposti, nasilje ubistva itd .. Neću slušati ono što nije dobro, neću slušati onoga ko psuje ko širi mržnju, to je post ušiju i postoji post jezika, neću govoriti ono što nije dobro što nije istinito, neću učestvovati u ispraznim razgovorima, u tračevima. Neću govoriti loše o drugim ljudima. Sve to u kombinaciji sa postom od hrane čisti čovjeka”, zaključuje Vujević.

Kada je riječ o simbolima i običajima koji  se vežu za ovaj blagdan u većini krajeva zajedničko  je ukrašavanje pisanica na što fra Drago govori.

“Sve ono što je Uskrs je prilično apstraktno i neshvatljivo a djeca hoće nešto životno i konkretno, i oni ne mogu razumjeti da postoji nešto izvan njihove dječje mašte. Bojenje jaja nije isključivo vezano za djecu nego je vezano za to da jaje krije u sebi tajnu života”.

Njegova poruka vjernicima glasi

“Da je Isus uskrsnuo da je otišao u vječnost nije novi koncept nego je novo to da je on htio svojim uskrsnućem kazat da ljubav ne može umrijeti, da zlo ne može pobijediti dobro, da sve što je on govorio sve što je činio sve što je nagovještavao, sva dobra djela bilo nekakav okvir da je život pobijedio smrt da je ljubav pobijedila zlo . Novi je koncept je to, da je on htio pristati na to da se dobrovoljno žrtvuje i htio se žrtvovati za sve ljude koji prihvaćaju taj koncept da je ljubav jača od zla, da dobro pobjeđuje zlo. I onda mi kažemo Sretan Uskrs kao vrhunac te priče međutim priča je puno dublja“ ..

„Zadatak je hajdemo stvarati novi svijet, hajdemo da svjetlost pobjedi mrak, sve to je nekakva želja, sve to je poruka Uskrsa, i sve to bi trebalo biti bitno svima onima koji slave Uskrs“, zaključio je fra Drago Vujević župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Konjicu.

radiokonjic.ba

31.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima