Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

GO SDP Konjic: Večeras održana tribina “Zdravlje žene”

Tribina je okupila žene koje su imale priliku čuti poruke, smjernice i upute predavača, te učestvovati u diskusiji

Forum žena Gradske organizacije SDP Konjic večeras je organizovao Javnu tribinu  “Zdravlje žene”.

Tribina je okupila žene koje su večeras došle da čuju poruke, savjete predavača, odnosno gostiju tribine, a to su bile prim.dr Armina Lazarević epidemiolog u Domu zdravlja Konjic i specijalista ginekologije i akušerstva u Općoj bolnici Konjic Sanda Šain Dautbegović.

Pozdravne riječi prisutnima je uputila predsjednica Foruma žena Gradske organizacije SDP Konjic Selma Hadžihusejnović, nakon čega se obratila i predsjednica  GO SDP Konjic, potpredsjednica Skupštine HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH u ime SDP-a, Vesna Saradžić. Kazala je da je cilj organizovanja tribine bio podići svijest o zdravlju žena, s obzirom na aktuelne brojne probleme sa kojima se suočavaju žene u našem kantonu, a koje potvrđuju i činjenice da je Grad Konjic među prvih pet u HNK po broju novooboljelih tokom godine. Podsjetila je prisutne da je zbog tog razloga, na sjednici Skupštine HNK podnijela Inicijativu prema resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo HNK, da budu pokretači i nosioci aktivnosti u pravcu istraživanja i otkrivanja uzroka povećanja broja oboljelih od karcinoma.

go sdp konjic: večeras održana tribina “zdravlje žene”
GO SDP Konjic: Večeras održana tribina “Zdravlje žene”

O zdravlju sa gledišta epidemiologije, s posebnim osvrtom na zdravlje žene, govorila je prim.dr Armina Lazarević epidemiolog u Domu zdravlja Konjic, koja je za radiokonjic.ba istaknula da je u cilju očuvanja zdravlja neophodno raditi na primarnoj prevenciji raznih bolesti kojima su žene sklone, posebno osvrćući se na važnost vakcinacije protiv HPV virusa.

Izjava prim.dr Armine Lazarević

Dr Šain Dautbegović je svoje izlaganje najviše posvetila važnosti redovnih pregleda žena, preventivnog djelovanja u cilju očuvanja zdravlja. Govoreći o mogućnosti sprjčavanja bolesti ranim otkrivanjem njenih pojava, apelovala je da žene svoje zdravlje trebaju tretirati u vrhu liste životnih prioriteta. Za radiokonjic.ba je izjavila:

Izjava dr Sande Šain Dautbegović

Tribina je bila prilika da prisutne postave pitanja i razmijene mišljenja o važnim zdravstvenim pitanjima i dilemama. Na druženju koje je upriličeno poslije diskusije, prisutne je pozdravio i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.

jasmina@radiokonjic.ba

14.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima