Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Udruženje SIN Neretvica organizovalo Književno veče

Upriličeno predstavljanje stvaralaštva pisaca i Hommage književniku Hadžemu Hajdareviću

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic održano Književno veče u organizaciji Udruženja SIN Neretvice u saradnji sa Gradom Konjicom.

Dobrodošlicu prisutnima na početku večeri su poželjeli predsjednik Udruženja SIN Neretvica Salih Mustafić i koordinator i moderator večeri Bajro Perva.

udruženje sin neretvica organizovalo književno veče
Salih Mustafić

U programu su svoje prozno i poetsko stvaralaštvo predstavili pisci porijeklom iz Konjica i drugih bh. gradova: Zehra Šljivo, Mirnela Salihović, Suvada Poturović, Azemina Sultanić, Alaga Ajdinović, Šaćir Hrnjica, Ibro Hero, Meliha Hebibović, Ibrahim Turak i Bajro Perva, a aforističko Ekrem Macić, Aziz Nuhić i Tarik Jakubović.

„Nadam se da je ova Književna večer bila bolja od svih prethodnih i što polahko „prelazimo“ preko Jablaničkog jezera, odnosno Neretve i dajemo širi značaj od lokalnog i zavičajnog“ – poručio je Bajro Perva.

„Predivno iskustvo, velika čast i zadovoljstvo mi je što sam bila dio ove večeri i dala svoj doprinos“ – izjavila je Mirnela Salihović iz Visokog.

„Lijepo književno veče u kojem su pjesnici amateri pokazali svoje stvaralaštvo i nadam se da je publika imala šta da čuje. Malo pjesama, malo proze, malo anegdota od naših humorista, jedna lijepa priča i nadam se da ćemo u sklopu „Dana Neretvice“ i naredne godine imati jednu ovakvu manifestaciju“ – rekao je Ibrahim Turak.    

„Imali smo skromno druženje o pisanoj riječi. Ovdje su bili književnici čije je porijeklo s prostora Konjica, ali i gosti koje je Bajro Perva doveo među nas da zajednički, svako od nas kaže nešto što bi zainteresovalo publiku. Mislim da ovakvih druženja treba da bude u nekom kraćem periodu. S obzirom da živimo u jednom tmurnom vremenu, kroz poetski dio, kroz pisanu riječ možemo se vratiti u normalu života, kakav bi trebalo da bude“ – izjavio je Ibro Hero.   

„Pišem poeziju i prozu, porijeklom sam iz Konjica, ali ne živim ovdje. Večerašnji susret je lijepa priča vezana za Neretvicu. Podržavam ovakve projekte i dobro bi bilo da se uključi što više mladih“ – poručila je Zehra Šljivo.

U sklopu Književne večeri održan je Hommage književniku Hadžemu Hajdareviću, koji je preminuo 4. decembra 2023. godine. O prijatelju i saradniku govorili su Bajro Perva, Selman Selhanović i Alija Muminović.

„Kada kažemo Hadžem Hajdarević onda moramo u našim glavama proći veliki književno pjesnički opus stvaralaštva čovjeka, koji je neumorno radio od ranih sedamdesetih do prije desetak dana. Hadžem Hajdarević je bio zaljubljenik u pisanu riječ, u kulturu sjećanja i on je dao pečat vremenu u kojem je bitisao, stvarao, djelovo i pjevao. Hadžem je pjevao iz dubine duše, volio je svoje Tjentište, Sutjesku, Drinu, volio je Bosnu“ – rekao je Muminović.  

udruženje sin neretvica organizovalo književno veče
Alija Muminović

Večerašnjim događajem završena je ovogodišnja manifestacija „Dani Neretvce“ u sklopu koje je, u organizaciji Zavičajnog udruženja za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa Neretvica Konjic (SIN Neretvica) održano niz različitih sadržaja: izlet od ušća do izvora Neretvice, izlet na Velike vode, tradicionalni način sakupljanja trave – Kosci u Blazinama, Večer bećarca i gange, Kestenijada.

udruženje sin neretvica organizovalo književno veče
Udruženje SIN Neretvica organizovalo Književno veče

amila@radiokonjic.ba

14.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima