back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

ISTANBUL MARATHON: Jedinstveni maratonski trk preko dva kontinenta

Ulično trčanje u Bosni i Hercegovini je u izraženijoj ekspanziji od 2015. godine, kada je značajno porastao broj rekreativnih i amaterskih trkača, a posebno broj trka koje se godišnje održavaju u našoj zemlji.

Ulično trčanje je sve više prepoznato u svim sferama, ima ulogu sporta, nalazi svoje mjesto u medijima, a mnogi od nas već poznaju nekoga u svom okruženju ko se bavi ovom djelatnošću.

Pored lokalnog nivoa, trkači često kao svoje ciljeve postavljaju i strane izazove, posebno kada su u pitanju veliki maratoni, od kojih je istanbulski često posjećen. To je jedini interkontinentalni (evroazijski) maraton, što ga čini jedinstvenim u svijetu.

Ove godine tradicionalni maraton održan je po 44. put 6. novembra, a među 12 bosanskohercegovačkih maratonaca našao se i vaš reporter. Broj trkača iz Bosne i Hercegovine je veći ako se u sklopu istog događaja doda šest učesnika trke na 15 km, dok službenih identifikacionih podataka o učesnicima za rekreativnu trku/šetnju na 8 km nema.

Istanbulski maraton je generalno jedan od najmasovnijih trkačkih događaja jer je sa tri trke dosegao do 100.000 učesnika. Ove godine zvanični podaci govore o 60.000 učesnika. Ovakva masa se postiže trkama na 15 i 8 km. S druge strane, maraton počinje prvi, a kao i obično ima najmanje učesnika jer zahtijeva ozbiljne pripreme (trka je na 42.195 metara). Ove godine je imao nešto više od 3.000 učesnika, slično kao što brojčano postiže Ljubljanski maraton kao najprestižniji u našoj regiji. Oko 3.500 finišera je rekordan maraton u Istanbulu.

ISTANBUL MARATHON: Jedinstveni maratonski trk preko dva kontinenta

Start trke je impresivan jer se nalazi na Bosforskom mostu koji spaja dva kontinenta. Samo jednom godišnje, na dan maratona, otvoren je za pješake. Međutim, 2010. godine dogodilo se da je masovni start izazvao vibracije mosta, što je organizatore upozorilo na ozbiljan oprez iz sigurnosnih razloga. Od tada, ne smije više od 25.000 ljudi da pređe u isto vrijeme.

– Teoretski, postoji mogućnost da se most uruši. To moramo uzeti u obzir čak i ako gotovo da nema šanse da se to dogodi. Kako bi se to izbjeglo, most će prelaziti u grupama, a i pješice, najavio je kasnije ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Binali Yıldırm.

Maratonci imaju priliku da u prva dva kilometra trče kroz Aziju i Evropu, zatim trče kroz grad do 9. kilometra, tako da se staza kreće dijelom uz more i sve do starog aerodroma Ataturk. Tu se na 26. kilometru okreću i trče nazad, da bi savladali uspon prema trgu Sultanahmet u posljednja dva kilometra, gdje se nalaze turističke atrakcije Aja Sofija i Plava džamija.

Na cijeloj trasi od 42 kilometra i smjenama, utrka je vrhunski obezbjeđena od strane volontera i policije, a učesnici na cilju dobijaju sve što im je potrebno za osvježenje i oporavak (voda, hrana, masaža…). Ogroman broj šatora koji su bili postavljeni na trgu Sultanahmet organizatori su demontirali u centru grada do sutra uveče.

Istanbulski maraton pripada Elite Label trci svjetske atletike, koja predstavlja gotovo najviši nivo (plasiranje ispod šest najvećih svjetskih maratona), a privlači veliki broj vrhunskih sportista. Predstavlja kompletan sportsko-turistički paket koji je neophodan za rekreativce i amatere koji ne ciljaju samo na sportski rezultat, već žele uključiti i turistički segment, a grad od oko 16 miliona stanovnika svakako nudi dovoljno raznovrsnih sadržaja za sve ukusi.

ISTANBUL MARATHON: Jedinstveni maratonski trk preko dva kontinenta

Masovni transport

Organizirani prijevoz desetina hiljada trkača iz svih pravaca do starta trke na azijskoj strani Istanbula funkcionira vrlo dobro i brzo. Domaćini obezbjeđuju prevoz za ovaj segment trajektima, podzemnom ispod Bosforskog moreuza, a zatim autobusima. Volonteri i obezbeđenje su na svakom koraku i kontrolišu sve bez greške.

istanbulski maraton: jedinstvena maratonska trka na dva kontinenta
ISTANBUL MARATHON: Jedinstveni maratonski trk preko dva kontinenta

Valovita ruta

Istanbulski maraton nije trka na koju će vrhunski sportisti doći da pokušaju da obore bilo koji rekord, osim rekorda staze. To je specifična utrka zbog malo teže rute, koja je cijelom dužinom valovita. Posebno je nezgodno što zadnja dva kilometra trče uzbrdo do trga Sultanahmet. Stari dio Istanbula smatra se “gradom na sedam brežuljaka”, pa nije neobično što je i ruta trke takva.

istanbulski maraton: jedinstvena maratonska trka na dva kontinenta
ISTANBUL MARATHON: Jedinstveni maratonski trk preko dva kontinenta

Ko još: Kenijac i Etiopljanin na tronu

U Istanbulu se u muškoj konkurenciji takmičilo 15 trkača sa ličnim rekordima između 2:05 i 2:10. Pobijedio je Kenijac Robert Kipkemboi sa 2:10:18, atletičar koji ima lični rekord 2:07:09 iz 2019. godine. Odličnu konkurenciju imao je u Marijusu Kimutaiju iz Bahreina, od kojeg je krenuo da se otrgne tek na 40. kilometru, ali je Kimutai na kraju zaostao na samo 9 sekundi. Ova dvojica su mušku trku učinili veoma zanimljivom. Kod žena ubjedljivo je slavila Etiopljanka Sechale Dalasa sa 2:25:54. Pobjednik i pobjednik su dobili po 20.000 dolara, a novčane nagrade su dodijeljene prvih osam u obje kategorije. Rekordi staze ostali su u posedu Daniela Kibeta (2:09:44) iz 2019. i svetske šampionke (Doha, 2019) Ruth Chepngetich (2:18:35) iz 2018. godine.

Turistički dio

Turističke ture Istanbula podrazumevaju pripremu za šetnju po brdima jer je stari deo Istanbula grad na sedam brežuljaka. Nisu baš najsretnije okolnosti za šetnju nakon maratona. Svako ko želi da posjeti bogomolje ima godinu dana rada. Maratonci trče pored džamije Yeni koja “stoji” sa južne strane mosta Galata, a najveće atrakcije su Aja Sofija, Plava džamija i Sulejmanija džamija koja se nalazi na trećem gradskom brdu i nudi prekrasan pogled. pogled na grad. Na drugom gradskom brdu nalazi se Kapali bazar, stara istočna pijaca na kojoj “živi” kultura cjenkanja. Postoji oko 600 godina i godišnje ga posjeti preko 15 miliona ljudi, tako da je više turističko mjesto nego mjesto gdje ćete se odlučiti za kupovinu. To je praktički kompletan grad, jer pijacu dnevno posjeti od 250.000 do 400.000 ljudi. Predstavlja jednu od najvećih i najstarijih natkrivenih pijaca na svijetu, sa 61 natkrivenom ulicom i preko 4.000 trgovina. Prelazeći most Galata koji spaja dvije obale iznad zaliva Zlatni rog, vrijedi prijeći u Novi Istanbul i posjetiti trg Taxim i ulicu Istiklal. Ovo je samo jedan mali dio znamenitosti grada koje smo imali prilike posjetiti, kojim Istanbul obiluje.

istanbulski maraton: jedinstvena maratonska trka na dva kontinenta
ISTANBUL MARATHON: Jedinstveni maratonski trk preko dva kontinenta

Na rubu

Nažalost, u nedjelju je svijet potresla vijest o terorističkom napadu u Istanbulu, u ulici Istiklal. Krećući se iz pravca trga Taksim, prošetali smo ovom ulicom samo nekoliko dana prije kupovine, zbog čega smo se u njoj zadržali duže nego bilo gdje drugdje. Ulica Istiklal je puna turista u svako doba dana, starinski tramvaj, veoma popularan kod turista, prolazi kroz nju, sa jednog kraja na drugi. Kao učesnik Bečkog maratona, imam osjećaj da sam ove godine dva puta bio na ivici, jer smo po povratku iz Beča saznali da su austrijske vlasti spriječile teroristički napad “Islamske države” (IS) na ovoj trci. održanoj 24. aprila. Spriječeni plan terorista bio je postavljanje bombe na cilj Bečkog maratona.

Vodi i piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post ISTANBULSKI MARATON: Jedinstvena maratonska utrka na dva kontinenta pojavila se prvo na Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima