20.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Javni poziv za sufinansiranje ili refundiranje troškova upisnine na visokoškolske ustanove u HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK objavilo Javni poziv, iznosi od 200 do 400 KM

Ministarstvo za pitanja boraca HNK objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na olakšice kod plaćanja naknada na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2022./2023.godini. Za tu namjenu iz budžeta je izdvojeno 290 hiljada maraka, ali i dodatnih 50 hiljada za studente koji se školuju van HNK.

Zavisno od statusa, djeca boraca odnosno  studenti koji su upisali akademsku 2022./2023.godinu bez obnavljanja godine, mogu ostvariti pravo na povrat sredstava ili subvenciju od 200 do 400 KM za upis ove akademske godine. Taj iznos zavisi isključivo od kategorije kojoj pripadaju pojašnjava ministar za pitanja boraca HNK Oliver Soldo za Radio Konjic.

                “Djeca koja su iz kategorije šehida/poginulih i nestalih boraca, te RVI 100% I grupe invaliditeta, i djeca bez oba roditelja čiji je jedan roditelj bio pripadnik boračke populacije u odbrambeno-oslobodilačkom ratu  imaju pravo na 400KM. Djeca RVI i umrlih RVI od II do IV grupe invaliditeta imaju pravo na iznos od 300 KM, djeca RVI i umrlih RVI od V do VII grupe, djeca dobitnika ratnih prizanja i odlikovanja I grupe, djeca umrlih  dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja I grupe i djeca umrlih demobilisanih boraca imaju pravo na iznos od 250 KM, zatim djeca RVI i umrlih RVI od VIII do X grupe invaliditeta, djeca  dobitnika ratnih prizanja i odlikovanja II i III grupe,  djeca umrlih dobitnika ratnih prizanja i odlikovanja II i III grupe i djeca demobilisanih boraca iznos od 200 KM,” pojasnio je ministar Soldo, te dodao da je za ovu namjenu osiguran iznos od 290 hiljada maraka.

Ove godine, osim studenata koji pohađaju visokoškolske ustanove u HNK na Javni poziv mogu aplicirati i studenti koji studiraju u drugim kantonima i školuju se za ona zanimanja  kojih nema u HNK, a za to je osigurano 50 hiljada maraka. O toj kategoriji ministar kaže:

                “Podržaćemo po 200 KM djecu boraca koji studiraju izvan našeg kantona, a to se odnosi na deficitarna zanimanja ili za one studijske smjerove koji ne postoje u našem kantonu na javnom sveučilištu i univerzitetu u Mostaru. Kroz natječaj ćemo odabrati 250 djece i dobiće potporu po 200 KM”

Dodatnih 10 hiljada maraka biće odobreno za najteže slučajeve, što će ići po odluci Vlade HNK, poručio je ministar Soldo.

Prošle godine na javni poziv za refundiranje ili subvencioniranje upisnine na visokoškolsku ustanovu unutar kantona prijavilo se oko 1900 studenata, a na oko 1800 zahtjeva je pozitivno odgovoreno.

Tekst javnog poziva sa navedenim uslovima za apliciranje, možete preuzeti na stranici Ministarstva za pitanja boraca HNK, ili na linku ispod:

radiokonjic.ba

29.11.2022.

zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima