14.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Kako pravilno odložiti kabasti i građevinski otpad?

“Građevinski otpad mogu odvesti na našu deponiju uz minimalno plaćanje od 5 KM, a ukoliko imaju dilemu uvijek nas mogu pozvati na brojeve telefona 062/345-330 i 036/726-308 ”

Počela je proljetna akcija čišćenja grada i to obično podsjeti stanovnike da osim unutrašnjeg,  urede i prostor oko svojih stambenih jedinica. Tada se, makar iz dosadašnje prakse, pokazalo da mnogi od njih odlažu i veće količine kabastog i građevisnkog otpada ali na neprimjeren i neispravan način. Kako na pravilan način odložiti takve vrste otpada, pojasnio je direktor JKP Standard Konjic Samir Memić:

kako pravilno odložiti kabasti i građevinski otpad?
Samir Memić, direktor JKP Standard Konjic

“Želimo obavijestiti naše sugrađane da pozovu na naše brojeve telefona, 036/726-308 i 062/345-330 kako bi dobili informacije,  kada i u koje vrijeme će naši radnici doći, kako bi preuzeli kabasti otpad. Ovom prilikom molimo sugrađane da taj otpad ne iznose pored kontejnera ili na neke druge javne površine. Dakle, dovoljno je samo da pozovu na naše brojeve gdje će dobiti sve informacije, kada i na koji način će se preuzeti taj kabasti otpad. “

S proljećem najčešće počinju i radovi na renoviranju stambenog prostora a građani, ispostavilo se, ne razlikuju najbolje  kabasti i građevinski otpad, te direktor Memić pojašnjava na koji se način odlažu:

kako pravilno odložiti kabasti i građevinski otpad?
Arhiva Radio Konjica, nedugo nakon jedne od akcija čišćenja i uklanjanja otpada stanovnici ponovo deponovali građevinski i kabasti otpad na neprimjeren način i neadekvatno mjesto

“Ostaci pločica ili betona spadaju naprimjer u građevinski otpad. Građevinski otpad ne spada u vrstu komunalng otpada koji mi odvozimo i koji naši sugrđani plaćaju. Građevinski otpad mogu odvesti na našu deponiju uz minimalno plaćanje od 5 KM za mali kamion ili da kontaktiraju već pomenute brojeve telefona, kako bi se dogovorili oko cijene koja zavisi od količine građevinskog otpada. Jedno vrijeme smo govorili sugrađanima da se vreće otpada mogu ostavljati pored kontejnera ali u manjim količinama, dakle, dvije do tri  vreće maksimalno. Međutim, naši sugrađani ostavljaju po 20 do 50 vreća i onda nama prebacuju krivicu. Preuzimanje otpada vršimo dva puta sedmično ali ukoliko bude potrebe onda i češće. Prilagođavamo se sugrađanima koliko smo u mogućnosti i trudimo se da se ne stvara ružna slika oko kontejnera, kao i da se ne uništavaju kontejneri. “

Nažalost, na nekoliko lokacija u gradu postoji problem neadekvatnog i nepropisanog odlaganja kabastog i građevinskog otpada.

kako pravilno odložiti kabasti i građevinski otpad?
Arhiv Radio Konjica, jedna od divljih deponija u blizini grada

“Izdvojio bih naselja Orašje, Staro Orašje 1, Zlatrgovina, Glavičine te Ovčare kao naselja u kojima se najčešće  nepropisno odlažu kabasti i građevinski otpad“ poručuje Memić.

Ukoliko imate dilemu  gdje i na koji način odložiti otpad budite slobodni pozvati JKP Standard na ranije brojeve telefone, 062 345 330 i 036 726 308.

20.04.2023.

radiokonjic.ba

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima