back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Konjic: Promovisana knjiga “Bitka na Karušama“ autora Muje Avdića

Večeras je u Bosanskoj sobi promovisana knjiga Muje Avdića pod nazivom “Bitka na Karušama- Bosanski Bedr, mart 1993. godine”, koja je posljednji sadržaj u sklopu ovogodišnjih aktivnosti obilježavanja Dana Armije RBiH, koju su organizovali Koordinacija boračkih udruženja Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Knjigu su promovisali mr. Sakib Kurtić, brigadir ARBiH u penziji, novinar Miralem Begić i konjički pisac Esad Bajić.

„Knjiga Muje Avdića, koja je objavljena prije dvije godine, moglo bi se reći da je jedna od unikatnih knjiga. Ona opisuje borbena dejstva i tok jedne dobijene bitke u 1993.godini, teškoj godini ratovanja, koja se dogodila u rejonu Karuša, sadašnja općina Doboj Jug, na ušću rijeke Usore u rijeku Bosnu. U toj bitki je nekoliko tenkova i transportera neutralisano, a spada u kategoriju bitke na Vlašiću i druge bitke koje su dobijene u aktivnim borbenim dejstvima jedinica Armije RBiH“ – izjavio je brigadir Kurtić.

Ova knjiga je prvjenac Muje Avdića, predratnog prosvjetnog radnika, koji je kao rezervni oficir bivše JNA svoje vojno znanje i iskustvo iskoristio za organizovanje otpora na dobojskim prostorima. Uspjesi boraca ARBiH u ovoj bitki izučavaju se u vojnim akademijama širom svijeta.

„Ovo je moja četvrta promocija knjige “Bitka na Karušama- Bosanski Bedr, mart 1993. godine” i nisam očekivao ovako posjećenu promociju. Bilo je mnogo komandanata, starješina, učenika i drago mi je da je ovo završna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH. Ja sam prije nekoliko mjeseci, tokom posjete jedne grupe Konjičana Doboj Jugu, obećao da ću promovisati svoju knjigu u Konjicu i ispunio sam obećanje, i mnogo sam sretan“ – rekao je Mujo Avdić.

konjic: promovisana knjiga “bitka na karušama“ autora muje avdića
Mujio Avdić

Autor je svoje knjige besplatno podijelio posjetiocima, a na poklon je dobio knjigu konjičkog autora Aziza Nuhića “Ljubinski odred”.

radiokonjic.ba

15.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima