back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Udruženje veterana policije Konjic u Seonici: Sjećanje na kolege

Danas je delegacija Udruženja veterana policije Konjic posjetila mezar Nusreta Šećibovića – Nute, zamjenika načelnika Stanice javne bezbjednosti Konjic, na mezarju Seonica koji je nakon zarobljavanja, zvjerski ubijen u mjestu Kostajnica.

Članovi delegacije su posjetili i mezar Adisa Macanovića, a nakon toga porodice Šećibović i Macanović, sa kojima su evocirali uspomene na preminule kolege.

“Najvjerovatnije je na današnji dan 1993.godine Šećibović ubijen, a neophodno je istaknuti sramnu reakciju nadležnih organa, koji ni nakon 31. godine nisu procesuirali odgovorne za svirepo ubistvo Nusreta Šećibovića, te su ostali nijemi i na vapaje porodice da se rasvjetli ovaj zločin” – naveli su iz Udruženje veterana policije Konjic.

udruženje veterana policije konjic u seonici: sjećanje na kolege

Dalje navode, da je zbog navedenog, uz saglasnost porodice Šećibović, Udruženje veterana policije Konjic intenziviralo aktivnosti na traženju odgovora od nadležnih pravosudnih institucija i urgiranje za efikasnim okončanjem pravosudnog postupka, kako bi se odgovorni konačno doveli pred lice pravde.

“Nedopustiva je sporost nadležnog tužilaštva, iako raspolažu sa evidentnim dokazima da je rahmeli Nusret zarobljen, ispitivan, da postoji izvještaj o njegovom ispitivanju sa konkretnim imenima odgovornih lica, ali do sada nemamo nikakvih informacija da je poduzeto bilo šta u cilju podizanja optužnice protiv izvršilaca ubistva kao i protiv lica u komandnom lancu HVO-a” – saopštili su iz Udruženja veterana policije Konjic i informisali da zbog svega navedenog, a s obzirom da je to i programski zadatak Udruženja veterana policije Konjic, kao i obećanje dato porodici da neće zaboraviti, ni odustati od traženja pravde i istine, jer je to najmanje što očekuju članovi porodice Šećibović.

Nusret Šećibović je bio zamjenik načelnika Stanice javne bezbjednosti Konjic, a Adis je, u vrijeme pogibije, bio komandir Interventnog voda SJB Konjic. Nosioci su policijskih odlikovanja, Šećibović Srebrne policijske značke, a Macanović Zlatne policijske značke.

udruženje veterana policije konjic u seonici: sjećanje na kolege
udruženje veterana policije konjic u seonici: sjećanje na kolege

radiokonjic.ba/ Udruženje veterana policije Konjic

15.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima