-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Preminuo član hora “Sejfullah” Elmas Alić

Elmas Alić, član hora "Sejfullah", preminuo je jučer u...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Maloljetnice koje su ubile baku neće u zatvor? Evo kakva kazna ih vjerojatno očekuje…

Maloljetnicima će se suditi za ovako teško krivično djelo, ali će, kako je zakonom predviđeno, djevojčicama proći samo odgojne mjere.

Javnost u BiH i dalje je u šoku nakon monstruoznog ubistva bake SS (74) iz Sarajeva, za koje su ubijene osumnjičena unuka i njena prijateljica od 14 i 15 godina.

Uhapšen je i 16-godišnjak zbog pomaganja i podržavanja zločina

Na prijedlog Tužilaštva, Županijski sud u Sarajevu odredio im je jednomjesečni pritvor koji će provesti u Odjelu za maloljetnike Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Orašje.

Djevojčice su u subotu odlučile da zadave staricu, nakon što je baka unuku zamjerila što je popila alkohol i dovela društvo i prijateljicu koja je imala sudsku zabranu prilaska njenoj unuci. Jedan od njih joj je držao noge dok ju je drugi davio, a nakon toga su, kako bi prikrili zločin, sve organizovali tako da se sumnjalo da je baka umrla prirodnom smrću.

Maloljetnicima će se suditi za ovako teško krivično djelo, ali će, kako je zakonom predviđeno, djevojčicama proći samo odgojne mjere.

To je pojasnio sarajevski advokat Kerim Čelik. Prema Zakonu o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, djeca mlađa od 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna niti kažnjena, ali za djecu koja su navršila 14 godina i starija vrijede drugačija pravila.

Naš zakon predviđa da se samo vaspitne mjere mogu izreći maloljetniku koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 14 godina, a mlađi maloljetnici još nije napunio 16 godina. Međutim, maloljetniku koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 16 godina, ali još nije navršio 18 godina, može se izreći i vaspitna mjera, au izuzetnim slučajevima i kazna maloljetničkog zatvora – objasnio je advokat Čelik.

PROČITAJ:   Muškarac u Srbiji pretukao djevojku i njenu majku pa se raznio bombom

Vaspitne mjere uključuju pojačan nadzor roditelja, nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor Centra za socijalni rad, upućivanje u vaspitnu ustanovu ili popravni dom.

Dragan Mioković, penzionisani visoki policijski dužnosnik MUP-a Sarajevske županije, na pitanje da kaže nešto o maloljetnicima koji počine teška krivična djela kaže:

Ovo je pitanje za Centar za socijalni rad, psihologe i pedagoge. To je tzv prva linija odbrane od maloljetničke delikvencije, a da ne govorimo o zločinima ovolikih razmjera, jer kada se ovakve stvari dese, to predstavlja poraz društva, poraz zajednice. Najstrašnije je što može da se desi u zajednici, da deca od 14 i 15 godina počine tako monstruozan zločin i ubiju rođaka – kaže Mioković.

Mioković se zapitao da li škola u koju idu ova djeca ima pedagoga ili psihologa, a ako nema, zašto je to tako.

Ako ga imaju, postavlja se pitanje da li su ta djeca upisana, ako ne, zašto ne. Do sada sam pročitao najmanje tri policijska izvještaja o incidentu. Još nisam vidio saopštenje Centra za socijalni rad Stari Grad. To je najdirektnija odgovornost. Ako preostaje samo da se ova djeca procesuiraju, kao što će biti procesuirani i treba im suditi, to je poraz za zajednicu – zaključio je Mioković.

Maloljetniku (15) koji je optužen za ubistvo Ronalda Osmanovića 25. avgusta 2019. godine u naselju Saraj-Polje, nakon suđenja, određen je boravak u odgojno-obrazovnom centru. Ronalda, koji je priskočio u pomoć svom prijatelju koji je bio napadnut na igralištu, ubio je ubod nožem u vrat.

Post Maloljetnici koji su ubili baku neće ići u zatvor? Evo kakva ih kazna vjerovatno čeka… pojavio se prvi put na Posušje.info.

www.posusje.info

Možda vas zanima