21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Promocijom knjige “Muftije Mostara i Hercegovine” počinje manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule”

Rebiul-evvel treći je mjesec islamskog kalendara i u ovom mjesecu nalazi se jedan vrlo važan datum za sve muslimane svijeta a to je 12. rebiul-evvel, dan rođenja Muhammeda a.s., te ga muslimani širom svijeta obilježavaju mevludima. Rebiul-evvel smatra se vrlo blagoslovljenim mjesecom, te Medžlis IZ Konjic tradiocionalno u ovom mjesecu organizuje kulturno-vjersku manifestaciju “Merhaba, ej, naš Resule”, poručio je za radiokonjic.ba glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić.

“Godinama unazad Medžlis IZ Konjic organizuje manifestaciju “Merhaba, ej, naš Resule” u mjesecu Rebiul-evvel-u s ciljem da život Muhammeda a.s. jedine autentične slike za slijediti i za uzeti kao uzora u svom životu, stalno iznova sebi približavamo i rasvjetljavamo. Pomenuta manifestacija ima i širi društveni kontekst koja nosi kulturne i vjerske sadržaje čime čuvamo svoje vjersko, kulturno i nacionalno” poručio je Refik ef. Delić.

miz konjic: promocijom knjige “muftije mostara i hercegovine” počinje manifestacija “merhaba, ej, naš resule”
Refik ef. Delić glavni imam Medžlisa IZ Konjic

Manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule” počinje večeras promocijom Monografije “Muftije Mostara i Hercegovine” autora Ahmeda Mehmedovića koja donosi bio-bibliografske podatke mostarskih i hercegovačkih muftija. Promocija će se održati u Bosanskoj sobi NU Konjic u 19:30 sati, a promotori će biti muftija mostarski Salem ef. Dedović, prof.dr Faruk Taslidža i autor  Ahmed Mehmedović. Moderator će biti Refik ef. Delić.

miz konjic: promocijom knjige “muftije mostara i hercegovine” počinje manifestacija “merhaba, ej, naš resule”
MIZ Konjic: Promocijom knjige “Muftije Mostara i Hercegovine” počinje manifestacija “Merhaba, ej, naš Resule”

Monografija “Muftije Mostara i Hercegovine” donosi bio-bibliografske podatke o četrdeset i jednome mostarskom muftiji koliko ih se dosada izmijenilo na tom položaju, a svaki od njih na svoj način davao je dragocjen doprinos vjerskom životu, obrazovanju, kulturi i učenosti, te pridonosio općem društvenom položaju naroda kojemu su pripadali i kojemu su služili.

Osim večerašnje promocije, manifestacija sadrži još dvanaest programskih kulturno-vjerskih sadržaja, poput noćnih mevluda, vjerskih koncerata, promocija knjiga, a centralna svečanost održat će se u utorak 26. septembra u Gradskoj džamiji u Konjicu.

“Pored večerašnje promocije, u toku manifestacije bit će upriličena još jedna promocija knjige “Iz kur’anskog beskraja” hafiza Abdulaziza Drkića. Imat ćemo nekoliko mevludskih svečanosti, tačnije noćne mevlude po džematima MIZ Konjic, a ono što je u fokusu ove manifestacije su džemati u udaljenijim područjima grada Konjica. To su mjesta u kojima nema često nekih vjerskih aktivnosti, pa želja nam je bila da obiđemo te džemate, te upućemo poziv i drugim društvenim akterima  u našem gradu, da se ljudi nigdje niti na jednom mjestu ne zaboravljaju. Centralona svečanost ove manifestacije bit će održana 26. septembra u Gradskoj džamiji, kada će se nakom akšam namaza proučiti mevlud a svakako bit će neko i od predavača. Osim toga, u saradnji sa NU Konjic i muškim horom “Sejfullah” održat ćemo dva koncerta, a jednim od njih će se i zatvoriti ova manifesacija krajem mjeseca oktobra” istaknuo je za radiokonjic.ba glavni imam MIZ Konjic.

Kako je poručio glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić ovakve manifestacije predstavljaju priliku susreta ljudi, druženja, posebno ljudima koji žive u udaljenm područjima našeg grada. Također, uputio je poziv svim muslimanima da proprate programske sadržaje manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule” kako bi obilježili ovaj značajan mjesec hidžretske godine.

radiokonjic.ba

[email protected]

18.09.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima