back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: Večeras omladinski iftar i prikupljanje sredstava za Palestinu

Mreža mladih MIZ Konjic večeras organizuje iftar za mlade...

Večeras noć Lejletul-kadr

Večeras sa akšam namazom nastupa najodabranija noć u godini,...

SIPA: U akciji “Paravan” uhapšene tri osobe u Mostaru, Međugorju i Konjicu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje...

Nastavak radova na uređenju parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul-Bedr

Mubarek noć Lejletul-Bedr nastupa večeras s akšam namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima, dok je sutra 27. marta, Dan pobjede na Bedru. O Bedru i porukama Bedra za naš portal govorio je imam džemata Čelebići, Salih ef. Jusufović.

„17. dan mjeseca ramazana, 624. godine po miladu, druge Hidžretske godine, desila je se bitka na Bedru, mi muslimani kažemo da je to najveličanstvenija, najznačajnija, najveća pobjeda za muslimane u historiji ljudskog roda. Od tog trenutka muslimani da su bili poraženi, da su izgubili bitku, Bog zna šta bi se desilo. Velikom pobjedom, velikim podvigom Muhameda a.s. i njegovih ashaba muslimani i dan danas i do dana sudnjega će biti na zemaljskoj kugli. Kur’an azimušan kada govori o stvarima kao što je bitka na Bedru, možemo naći da se mnogo puta dešavalo da male grupe ljude pobjede puno veće grupe, društva i zajednice. Koliko je puta mala grupa ljudi, odabrana grupa, pobijedila mnogo veću grupu ljudi uz Allahovu dozvolu, Allah je sa onima koji su strpljivi, doslovno preslikan ovaj dio Kur’anskog ajeta sure El-Bekare je slika bitke na Bedru, gdje je mala odabrana grupa od 313 ashaba, zajedno sa poslanikom s.a.v.s. materijalno, fizički, naoružanjem slabija, kao i konjanicima skoro nikako da se može porediti, pobijedila puno veću, organizovaniju, nadmoćniju grupu mušrika ideopoklonika koji su brojali 1000 ljudi. U ovoj odlučujućoj, presudnoj borbi muslimana protiv ideopoklonika, kao i kod svih muslimana što bi trebalo biti do sudnjeg dana pokazao se jak duh i jaka vjera, jako unutrašnje zrenje muslimana. Bez tog unutrašnjeg zrenja i unutrašnje pobjede nad samim sobom muslimani nikada ne bi uspjeli da pobjede ovoliko nadmoćnije neprijatelje“- kazao je ef. Jusufović.

muslimani večeras obilježavaju odabranu noć lejletul-bedr
Salih ef. Jusufović

radiokonjic.ba

26.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima