back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Nevjerojatno! Vlasnica dviju olimpijskih medalja osuđena na 12 godina zatvora u rodnoj državi

Vlasnica dvije olimpijske medalje, bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia, osuđena je u Bjelorusiji u odsustvu na 12 godina zatvora zbog “stvaranja ekstremističke formacije”, objavila je u ponedjeljak organizacija za ljudska prava Viasna.

Herasimeniju (36), osvajač srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama (2012, 2016), sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Viasna u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. decembra.

Prema navodima nevladine organizacije, bivši plivač, koji se povukao iz sporta 2019. i živi u egzilu, takođe je proglašen krivim za “pozivanje na sankcije protiv Bjelorusije” i “širenje lažnih informacija o događajima” u zemlji 2020. godine.

Te godine, tokom neviđenih protesta protiv osporavanog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994. godine, Herasimenia je potpisala otvoreno pismo, zajedno sa drugim bjeloruskim sportistima, pozivajući na “slobodne izbore”.

U tom procesu, osnovala je Bjelorusku fondaciju sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža finansijsku i pravnu pomoć bjeloruskim sportistima na meti vlasti.

Bjeloruske vlasti je priznaju kao “ekstremističku formaciju”.

U aprilu 2021. prodala je svoju zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu 2012. za 13.500 eura kako bi prikupila sredstva za podršku opozicionim sportistima.

Više od dvije godine bjeloruske vlasti sprovode nemilosrdnu represiju, a gotovo svi opozicionari su zatvoreni ili otjerani u izbjeglištvo.

Post Nevjerovatno! Vlasnica dvije olimpijske medalje osuđena je u rodnoj zemlji na 12 godina zatvora prvo se pojavilo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima