back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

New York Times piše o dizajnerskom namještaju iz Konjica

Međunarodni sajam namještaja (Salone Internazionale del Mobile), održava se od 16. do 21. aprila 2024. u Milanu. Ovaj vodeći  međunarodni dizajnerski događaj omogućava kompanijama i dizajnerima da predstave svoj rad, a među onima koji su se predstavili je i bh. kompanija Zanat, o čemu piše i New York Times.  

Ova kompanija sa sjedištem u Konjicu koji vodi Orhan Nikšić, potomak generacija koje su se bavile obradom drveta, u Milanu se predstavila sa desetak novih proizvoda koje su dizajnirali eminentni međunarodni dizajneri.

new york times piše o dizajnerskom namještaju iz konjica
New York Times piše o dizajnerskom namještaju iz Konjica

New York Times navodi kako  sav ručno rezbareni namještaj koji je pokazao „Zanat“” odražava posvećenost zanatu koju su vlasnici naslijedili od generacija članova porodice koji su se bavili drvorezbastvom, iako su međunarodni dizajneri dali svoj doprinos grupi”.

Među predstavljenim proizvodima je i stolić Genken koji je dizajnirao Japanac Naoto Fukasawe, a dobio je ime po japanskoj riječi za hodnik. Ploča stola dočarava raširene ruke domaćina u znak dobrodošlice, a kutija za odlaganje prikazana na površini inspirisana je školjkom koja u sebi krije blago (u ovom slučaju ključeve od kuće).

new york times piše o dizajnerskom namještaju iz konjica
New York Times piše o dizajnerskom namještaju iz Konjica

„Zanat“ je predstavio i Buna stolicu, ručno rađeni komad koji “teče poput rijeke”. Duguljaste površine i kratke noge definišu stočić Sinja Sebastiana Herknera, komad koji odražava tradicionalne niske stolove oko kojih bi porodice u BiH večerale. Kolekcija, uključuje i trpezarijski sto i klupu Jean-Marie Massauda ​​te krevet (prvi u kompaniji) i noćni ormarić Michelea de Lucchija, a može se pogledati od utorka do nedjelje u Salone del Mobile.

new york times piše o dizajnerskom namještaju iz konjica
New York Times piše o dizajnerskom namještaju iz Konjica

Nastala iz ljubavi prema drvorezbarstvu, priča konjičkog “Zanata” traje gotovo sto godina, a sve je počelo od Gane Nikšića koji vještinu i ljubav prema ovom poslu prenio na sinove Saliha, Mehu, Asima i Adema, koji ju je pretvorio u uspješan biznis i 1927. osnovao firmu.

Njegovi praunuci Orhan i Adem ovaj porodični biznis digli su do razine ozbiljne proizvodnje, izvoza na četiri kontinenta i saradnje s najvećim svjetskim dizajnerima.  O proizvodima i jedinstvenom dizajn identitetu brenda Zanat tokom godina je pisao veliki broj uglednih svjetskih časopisa za dizajn i arhitekturu, kao što su Wallpaper, Vogue, Architecture Digest, Domus, Residence, Plaza Deco, Frankfurter Algemeine Zeitung, a osvojili su i brojne nagrade.

radiokonjic.ba / Klix.ba

16.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima