back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Trusina: Obilježena 31. godišnjica stradanja Hrvata

Danas je u Trusini kod Konjica obilježena 31. godišnjica od stradanja hrvatskih civila i pripadnika HVO. Tokom sukoba Armije BiH i HVO-a 1993.godine pripadnici Armije su na današnji dan u Trusini ubili 15 hrvatskih civila i 7 pripadnika HVO-a.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom kod spomen obilježja u Trusini, te svetom misom u selu Žitače, rodbina i drugi posjetioci ove godišnjice su evocirali uspomene na nastradale.

trusina: obilježena 31. godišnjica stradanja hrvata

Rodbina nastradalih u Trusini i ove se godine okupila kod spomen obilježja kako bi se sjetili članova svojih porodica, a među njima su bile Milka Drljo i Anica Marić.

“Uvijek je teško, ali posebno na današnji dan. Inače, ja sam bila tu prije na tjedan i zadnja sam izašla odavde sa djecom i mužem. Izgubila sam tatu, strica i stričevog sina. U Mostaru sam čula vijest  da su upali u selo i pobili Hrvate. Živjeti i raditi se mora, nema mjesta mržnji, šta god da se radi važno je da se održava mir i da se ovako nešto nikada ne ponovi” –poručila je Marić.

trusina: obilježena 31. godišnjica stradanja hrvata
Anica Marić

“Izgubila  muža, sina i djevera, a 9 članova obitelji Drljo je nastradalo. Svaki dan je težak, ali ovaj posebno” – kazala je Drljo.

trusina: obilježena 31. godišnjica stradanja hrvata
Milka Drljo

U Trusini danas nema stanovnika hrvatske nacionalnosti,  kazala je Dragica Tomić predsjednica Udruge pognulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic.

trusina: obilježena 31. godišnjica stradanja hrvata
Dragica Tomić. predsjednica Udruge pognulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic

“Sjećamo se 23 nevino stradale žrtve, od kojih je 15 civila i  8 vojnika koji su prije toga bili zarobljeni i ubijeni pred svojim obiteljima. Još uvijek tražimo jednog nestalog. Sa ovog mjesta možemo samo poslati poruku mira da se ovakav zločin nigdje i nikada više ne dogodi. Trenutno u Trusini ne živi niko od Hrvata katolika. Selo je prazno, obnavljena je jedna ili dvije kuće, ljudi su umrli, a ostale su neobnovljene”– kazala je radiokonjic.ba Dragica Tomić.

 Za naš portal govorio je veteran Armije RBiH iz Centra za nenasilnu akciju, Amer Delić koji se sa grupom mirovnih aktivista danas položio cvijeće na spomen-obilježju u Trusini.

“Danas smo ovdje sa jednom mješovitom grupom bivših učesnika rata, danas mirovnih aktivista da odamo počast žrtvama Trusine i izrazimo saučešće njihovim porodicama i prijateljima. Jedan dio naše grupe danas je otišao u Ahimće sa istom namjerom i sa istom porukom da sve zločine, počinjene u bilo čije ime, osuđujemo i da se možemo solidarisati sa svim žrtvama. To radimo da bi nam budućnost bila sigurnija, te da budućim naraštajima  obezbijedimo život u miru.”

trusina: obilježena 31. godišnjica stradanja hrvata
Amer Delić

Sud BiH je do sada 5 osoba, pripadnika ARBiH,  pravosnažno osudio za zločin počinjen na području Trusine 16.aprila 1993.godine, kaže Haris Rovčanin iz BIRN-a BiH.

“ Osuđeni su uglavnom pripadnici Specijalnog odreda za posebne namijene “Zulfikar” Armije RBiH. Najdužu kaznu zatvorsku kaznu od 15 godina dobio je Nihad Bojadžić, zatim Edin Džeko  13 godina, Nedžad Hodžić 12 godina, Mensur Memić 10 godina i Rasema Handanović zvana “Zolja“ je po sporazumu o priznanju krivnje osuđena na 5,5 godina zatvora. Neki od pripadnika Armije BiH su zbog nedostatka dokaza oslobođeni za zločin u ovom selu. U Sudu BiH je jedino u toku postupak protiv Zulfikara Ališpage, nekadašnjeg komandanta Odreda “Zulfikar” Armije BiH. Njega optužnica tereti da je propustio preduzeti mjere o kažnjavanju potčinjenih zbog ubistva civila i pripadnika  HVO-a koji su se prethodno predali” kazao je Rovčanin.

Današnjem događaju prisustvovali su predstavnici porodica nastradalih Hrvata, delegacije boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti u BiH sa svih nivoa iz reda hrvatskog naroda, delegcije Grada Konjica i Vlade RH. Danas je u Trusini za nastradale služena sveta misa na mjesnom groblju, a kod spomen obilježja su položeni i vijenci i zapaljene svijeće.

radiokonjic.ba

16.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima