-1.5 C
Konjic
5 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

U konjičkom porodilištu rođena prva beba u 2023.godini

Već decenijama Radio Konjic ima čast poželjeti dobrodošlicu bebama...

Košarkašice Konjica ostvarile osmu uzastopnu pobjedu u prvenstvu

ŽKK Konjic je večeras na domaćem terenu pobijedio Čelik...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FK Igman: Treća uzastopna pobjeda

FK Igman je danas u trećoj pripremnoj utakmici pobijedio...

KK Konjic odigrao prvu utakmicu u nastavku sezone

Košarkaški klub Konjic je večeras na domaćem terenu odigrao...

‘Nokaut-kapi’ postaju sve veća opasnost za žene

Gradske vlasti glavnog grada Austrije pokrenule su marketinšku kampanju protiv široke upotrebe “nokaut kapi” (droge za silovanje ili tečni ekstazi) s ciljem podsticanja građanske hrabrosti i zajedničkog djelovanja protiv nasilja nad ženama.

Kada je riječ o korištenju “nokaut kapi”, u glavnom gradu Austrije 2020. godine prijavljeno je 20 slučajeva, 2021. oko 40, dok je ove godine broj značajno porastao, a posebno je velik broj neprijavljenih slučajeva.

Opasna stvar kod ovih kapi je to što nemaju miris i okus kada se pomiješaju s pićem. Utoliko je važnije voditi računa o svom piću, sebi i drugima.

Počinioci, koji su uglavnom muškarci, svojim žrtvama, uglavnom ženama, u piće toče narkotike s ciljem da ih učine bespomoćnima. To se dešava na zabavama, barovima, klubovima, koncertima ili školskim ekskurzijama. Prvi simptomi su početna euforija i iznenadna pojava vrtoglavice i mučnine. Često slijede poteškoće u percepciji, svojevrsno stanje transa, nedostatak volje i ograničena pokretljivost, pa čak i nemogućnost kretanja.

Do 15. novembra obavljeno je 60 konsultacija na hitnoj telefonskoj liniji u Beču, koja je otvorena 24 sata dnevno.

– Želimo da probudimo ljude i apelujemo na njih da obrate pažnju na sve što se dešava oko njih, da reaguju i pomognu. Zaposleni na liniji za pomoć uvijek su na raspolaganju žrtvama nasilja ili svjedocima koji žele pomoći – rekla je Kathrin Gaal, zamjenica gradonačelnika Beča i članica bečke vlade zadužena za ženska pitanja.

Kampanja gradskih vlasti, koja će trajati mjesec dana, uključuje spotove na televiziji i društvenim mrežama, poruke na bilbordima i postere u tramvajima, saopštio je EurocommPR.

Objava ‘Nokauti-kapi’ postaju sve veća opasnost za žene prvi put se pojavila na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima