13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

‘Nokaut-kapi’ postaju sve veća opasnost za žene

Gradske vlasti glavnog grada Austrije pokrenule su marketinšku kampanju protiv široke upotrebe “nokaut kapi” (droge za silovanje ili tečni ekstazi) s ciljem podsticanja građanske hrabrosti i zajedničkog djelovanja protiv nasilja nad ženama.

Kada je riječ o korištenju “nokaut kapi”, u glavnom gradu Austrije 2020. godine prijavljeno je 20 slučajeva, 2021. oko 40, dok je ove godine broj značajno porastao, a posebno je velik broj neprijavljenih slučajeva.

Opasna stvar kod ovih kapi je to što nemaju miris i okus kada se pomiješaju s pićem. Utoliko je važnije voditi računa o svom piću, sebi i drugima.

Počinioci, koji su uglavnom muškarci, svojim žrtvama, uglavnom ženama, u piće toče narkotike s ciljem da ih učine bespomoćnima. To se dešava na zabavama, barovima, klubovima, koncertima ili školskim ekskurzijama. Prvi simptomi su početna euforija i iznenadna pojava vrtoglavice i mučnine. Često slijede poteškoće u percepciji, svojevrsno stanje transa, nedostatak volje i ograničena pokretljivost, pa čak i nemogućnost kretanja.

Do 15. novembra obavljeno je 60 konsultacija na hitnoj telefonskoj liniji u Beču, koja je otvorena 24 sata dnevno.

– Želimo da probudimo ljude i apelujemo na njih da obrate pažnju na sve što se dešava oko njih, da reaguju i pomognu. Zaposleni na liniji za pomoć uvijek su na raspolaganju žrtvama nasilja ili svjedocima koji žele pomoći – rekla je Kathrin Gaal, zamjenica gradonačelnika Beča i članica bečke vlade zadužena za ženska pitanja.

Kampanja gradskih vlasti, koja će trajati mjesec dana, uključuje spotove na televiziji i društvenim mrežama, poruke na bilbordima i postere u tramvajima, saopštio je EurocommPR.

Objava ‘Nokauti-kapi’ postaju sve veća opasnost za žene prvi put se pojavila na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima