20.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Dijete ozlijeđeno petardom ostat će trajni invalid

Devetogodišnji dječak, koji je sinoć u Maksimiru teško povrijeđen u eksploziji petarde, više nije životno ugrožen, ali će ostati trajni invalid, pa su djelatnici KBC-a Zagreb u četvrtak pozvali roditelje i djecu na oprez. .

“Ovo je prestrašno i suviše glupo ovo što se dešava, a svjedoci smo dječijih ozljeda svake godine u vrijeme Božića”, rekao je pomoćnik direktora KBC-a Zagreb Milivoj Novak na konferenciji za novinare na kojoj su iznesene informacije o stanju povrijeđenog dječaka.

“Dete je umrlo, živo je, ali je teško povređeno i moglo je da umre. Ne zna se šta je izazvalo eksploziju, policijski uviđaj je u toku”, rekao je Novak i pozvao roditelje da paze šta im deca rade.

Dječji hirurg Anko Antabak je istakao da je dijete teško povrijeđeno i da mu je ugrožen život zbog čistog nemara. “Ostaće trajni invalid, ovako povređenu ruku nemoguće je rekonstruisati”, rekao je on.

Dječakov život je bio u opasnosti, danas je podvrgnut drugoj operaciji u roku od 12 sati, koja mu je omogućila da diše kroz teško povrijeđeni vrat. Sigurno će nekoliko dana ostati na jedinici intenzivne nege.

„Danas smo rekonstruisali defekte kostiju. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručak, tako strašno izgleda”, kaže Antabak.

Ljekari ne znaju kojim se sredstvima igralo dijete koje je nanijelo tako strašne povrede, ali kažu da je to svakako “nespojivo sa djecom”.

Mediji su ranije objavili da je riječ o velikoj petardi dugoj deset centimetara, koja je eksplodirala nakon što ju je zapalio šibicama.

“Obujani smo tugom, iako imamo iskustva sa povrijeđenom djecom”, rekao je Antabak i poručio da, u dogovoru sa ombudsmanom, djeci školskog uzrasta treba pokazati “užasne slike povrijeđene djece”.

Dječaku su amputirani prsti, a ima čak i povrede na licu. Nakon svih operacija i dalje će biti ružno vidjeti povrede jer su neki dijelovi tijela nepovratno izgubljeni i nisu se mogli rekonstruisati. “Ono što je bilo moguće spasiti, za sada smo sačuvali”, rekao je Antabak.

Zagrebačka policija saopštila je da je u srijedu, 21. decembra oko 19 sati na području Maksimira jedno dijete teško povrijeđeno, najvjerovatnije upotrebom pirotehničkog sredstva, a roditelji su ga dovezli u KBC Zagreb, gdje je dobio je medicinsku pomoć.

U toku je prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ove teške povrede djeteta osnovnoškolskog uzrasta, navodi PUZ, prenosi Hina.

Dijete ozlijeđeno petardom ostat će trajni invalid Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima