Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Održana 29.redovna sjednica Gradskog vijeća

Prijedlog Odluke o rebalansu budžeta za 2023. kao i Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu usvojeni jednoglasno

Budžet grada Konjica se uvećava za više od 1,4 miliona maraka

Današnja, 29.redovna sjednica Gradskog vijeća protekla je bez većih diskusija a usvojeni su najznačajniji dokumenti važni za finansiranje.

Prijedlog Odluke o rebalansu budžeta za 2023. kao i Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu usvojeni su jednoglasno. Predloženim izmjenama i dopunama – Budžet grada Konjica se uvećava za više od 1,4 miliona maraka jer je bilo  neplaniranih prihoda od strane Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku,  a u skladu sa Zakonom o njegovateljima te Programom Mjera podrške energetski siromašnim domaćinstvima.  Budžet za 2024.godinu je nešto veći od 26 miliona maraka. Između ostalog opisan je kao razvojni, investicioni,  socijalni,  a detaljnije o tome je govorio Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika u Službi za ekonomsko-finansijske i pravne poslove.

Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika u Službi za ekonomsko-finansijske i pravne poslove

Predloženim izmjenama planiran je i transfer – pomoć narodu Palestine kojim će Grad Konjic izdvojiti  100 hiljada KM. U sklopu rebalansa gradonačelnik Osman Ćatić je poručio da će i 50 hiljada maraka biti izdvojeno za izgradnju parka posebno namijenjenog za djecu s teškoćama u razvoju, a u skladu sa potrebama koje je iskazalo Udruženje roditelja djece sa cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama u razvoju – Udruženje “I” Konjic.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić
održana 29.redovna sjednica gradskog vijeća
Održana 29.redovna sjednica Gradskog vijeća

Predsjednici klubova o finansijskim dokumentima

Šefik Alihodžić, predsjednik Kluba SDA o Rebalansu i Nacrtu budžeta za 2024.
Himzo Muhibić, predsjednik Kluba Stranke za BiH o Rebalansu i Nacrtu budžeta za 2024.
Sejad Hakalović, predsjednik Kluba SDP o Rebalansu i Nacrtu budžeta za 2024.
Ajdin Tinjak, predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika o Rebalansu i Nacrtu budžeta za 2024.

Preostale tačke Dnevnog reda

Bez rasprava i posebnih pitanja usvojene su skoro sve ostale odluke poput Nacrta Statuta RTV Konjic uz prijedloge za dodatne izmjene, zatim Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o visini novčanih primanja(paušal) vijećnicima Gradskog vijeća i članovima radnih tijela. Jednoglasno je usvojen i Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za imenovanje direktora Centra za ribarstvo Neretva te Javni konkurs za imenovanje direktora Centra za ribarstvo Neretva. Šesta tačka je bila prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje direktora i tehničkog direktora PD Šumarstvo Prenj a to su Fedža Voloder i Dženan Šoto. I ova odluka je usvojena s tim što su vijećnici iz SDP-a bili suzdržani, a predsjednik kluba Sejad Hakalović pojasnio je da nisu na vrijeme obaviješteni o tome.

Sejad Hakalović, predsjednik kluba SDP BiH o imenovanjima u PD Šumarstvo Prenj

Iz Kluba SDA jednoglasno su prihvatili i tu Odluku jer, kako poručuje predsjednik Kluba SDA Šefik Alihodžić, imaju povjerenje u nadležnu komisiju.

predsjednik kluba SDA Šefik Alihodžić o imenovanjima u PD Šumarstvo Prenj

Prilikom usvajanja Prijedloga Odluke o potvrđivanju imenovanja Javnog pravobranioca Grada Konjica Ejuba Miljevića, protiv je bio Hakalović Sejad pozivajući se na sukob interesa zbog pozicije u gradskoj izbornoj komisiji.

Na to je odgovorio pomoćnik gradonačelnika u Službi za poslove gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Hodžić Jasmin, pojašnjavajući da nema sukoba interesa.

Hodžić Jasmin pomoćnik gradonačelnika u Službi za poslove gradskog vijeća i mjesnu samoupravu
održana 29.redovna sjednica gradskog vijeća
Održana 29.redovna sjednica Gradskog vijeća

O preostalim tačkama Dnevnog reda nisu se vodile diskusije, skoro da i nije bilo pitanja te je usvojeno i Rješenje o konačnom imenovanju članova Školskog odbora JU Osnovna škola Čelebići na period od 4 god, a to su Hajduk Semir predsjednik, i članovi Omerović Minela, Mustafić Amra, Elezović Adis, Kurtović Dalila, Omerović Alma.

Rješenje o imenovanju komisije za nastavak  izlaganja na Javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta za katastarsku općinu Bijela. Usvojeni su i zaključci Gradskog vijeća među kojima je i Zaključak o odbijanju ponude za kupovinu privatnog zemljišta, a usvojen je i pohvaljen Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu JU Dječije obdanište Zulejha Begeta za 2022.godinu. Usvojen je i Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Centra za ribarstvo Neretva dd Konjic za 2022.godinu, a kao i uvijek, posljednja tačka je određena za pitanja i odgovore te je vijećnik Himzo Muhhibić iznio problem sa putnom komunikacijom Konjic – Buturović Polje na dijelu tzv „Vratnice“.

vijećnik Himzo Muhibić o problemu dijela puta na relaciji B.Polje-Konjic

Snimak sjednice GV Konjic možete poslušati u srijedu 06.decembra 2023. od 10 sati.

radiokonjic.ba

05.12.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima