Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Druga osnovna škola Konjic: Održano predavanje o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Druga osnovna škola Konjic je danas povodom kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” organizirala predavanje za roditelje od 1.do 9. razreda i nastavno osoblje. O problemu nasilja, koje je prisutno u velikoj mjeri u našem društvu, govorili su Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad Konjic, doktorica Azra Mušinović, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Konjic i predstavnici Policijske uprave Konjic, Andrija Mendeš i Anes Čomor. Današnje predavanje održano je s ciljem da se prisutni upoznaju sa svim oblicima nasilja u porodici, odnosno kako prevenirati ovu pojavu i na koji način, kada se nasilje desi, pomoći žrtvama nasilja.

“Ovakva predavanja, svakako, imaju veliki značaj, jer svaka edukacija, bilo kojeg oblika, pruža mogućnost da nešto naučimo, ne samo djeca, nego i odrasli u ovom današnjem vremenu”-kazala je Munevera Tinjak, direktorica Druge osnovne škole Konjic. Kako se moglo čuti na današnjem predavanju, nasilje predstavlja ozbiljan društveni problem, jer je povećan broj slučajeva nasilja u javnom prostoru i situacija je jako složena i kompleksna, kazala je prilikom obraćanja Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad u Konjicu. Smatra da se treba raditi na prevenciji i da u tom pogledu obrazovne ustanove mogu dati svoj doprinos.

druga osnovna škola konjic: održano predavanje o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja
Druga osnovna škola Konjic: Održano predavanje o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

“Ono što je poenta i glavni cilj ovog predavanja jeste taj dio prevencije koji obrazovne ustanove mogu prepoznati i raditi na tome. Jednostavno da radimo na rješavanju tog problema i na sprječavanju, i da nemamo transgeneracijski prijenos nasilja niti traume, te da punu podršku dajemo djeci kroz obrazovni sistem, zdravstveni i socijalni”-istaknula je Đapo.

Koliko je prevencija važna naglasila je i doktorica Azra Mušinović, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Konjic. Nasilje se, kaže ona, posmatra kao naučeno ponašanje, ali se kroz izvjesne tehnike može odučiti od tog ponašanja.

“Prevencija jeste najvažnija u cijeloj ovoj priči, što podrazumijeva da mi sami, a ponekad i uz pomoć drugih osoba spoznamo da imamo problem i da se javimo profesionalcima da taj problem riješimo. Mi nasilje posmatramao kao simptom, odnosno kao naučeno ponašanje, neadekvatan odgovor na određene frustracije i neadekvtano reagovanje u situacijama, tako da kroz izvjesne tehnike se možemo odučiti od tog ponašanja. Postojeći zakonski okvir i postojeće edukacije nisu dovoljne za nasilje koje se ovdje dešava. Mi smo tek 2017.godine dobili taj podzakonski akt koji se odnosi na psiho-socijalni tretman počinioca nasilja u porodici. Do sada se, uglavnom, baziralo na tretman žrtava i taj tretman i dalje, naravno, treba da postoji, ali se sada okrećemo prema počiniocima nasilja da bismo to nasilje prevenirali u budućnosti”-poručila je doktorica Mušinović.

druga osnovna škola konjic: održano predavanje o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja
Druga osnovna škola Konjic: Održano predavanje o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Andrija Mendeš, krim inspektor Odjela kriminalističke policije PU Konjic, kazao je da je nasilje u porodici tek 2013.godine obuhvaćeno Krivičnim zakonom FBiH. On je, također, kazao da oko 70% posto prijava slučajeva nasilja na kraju bude povučeno.

“Nijedno drugo krivično djelo nema ni blizu ovoliki postotak povučenih prijava. U sklopu istraživanja Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju ispitano je više od 15.000 žena, uključujući i 2.300 žena iz BiH, a rezultati za našu zemlju su objavljeni u junu 2019.godine i pokazuju da je 38% žena iskusilo neki oblik nasilja. Zabrinajvajući su podaci da je samo 5% žena prijavilo nasilje od strane partnera i samo 3% njih je prijavilo da je izloženo seksualnom uznemiravanju, dok 97% žena koje su žrtve nasilja nikada ne prijave nasilje nadležnim institucijama”-kazao je Mendeš.

Anes Čomor, inspektor u Policisjkoj stanici Konjic, kazao je da su u ovoj godini zaprili 23 prijave nasilja u porodici.

“U sedam predmeta nadležni sud je po zahtjevu Policijske stanice Konjic donio rješenje o izricanju zaštitinih mjera protiv osam počinilaca nasilja sa dvanaest izrečenih zaštitinih mjera. U četiri rješenja Općinskog suda Konjic izrečene su po dvije mjere i to zabrana približavanja žrtvi nasilja i zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju. Jedno rješenje podrazumijeva obavezan psiho-socijalni tretman, dok u jednom rješenju imamo izrečenu mjeru zabrane približavanja žrtvi nasilja. Također, evidentirana su i dva povratnika kojima je Sud u ranijem periodu po zahtjevu Policijske stanice Konjic donio rješenja o izricanju zaštitnih mjera. Kolege iz Odjeljena krim policije su protiv sedam osoba podnijeli izvještaj Kantonalnom tužilaštvu”-rekao je Čomor.

radiokonjic.ba

05.11.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima