back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Polaganjem cvijeća na Trgu državnosti Alija Izetbegović nastavljano obilježavanje 32. godišnjice formiranja Armije RBiH

U sklopu obilježavanja Dana Armije Republike BiH prisutnima se u ime Koordinacije boračkih udruženja Konjica obratio Esad Bajić, koji je rekao da je 15. april najznačajniji datum u modernoj historiji BiH.

“Nalazimo se na Trgu državnosti Alija Izetbegović u Konjicu pred mermernim pločama na kojima su ispisana imena 490 šehida poginulih i umrlih boraca sa područja Grada Konjica . 15. April je najznačajniji datum u modernoj historiji BiH, jer je ovog dana 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH te brojnih dobrovoljaca, formirana Armija Republike BiH, koja je tokom četverogodišnjeg odbrambeno oslobodilačkog rata stasala u respektabilnu vojnu silu i uprkos brojnim iskušenjima zajedno sa jedinicama Mupa BiH uspjela odbraniti BiH”, kazao je Bajić.

Esad Bajić je dodao da je današnje obilježavanje 15. aprila Dana Armije RBiH samo nastavak brojnih obilježavanja koji su organizovani u gradu Konjcu povodom ovog datuma.

polaganjem cvijeća na trgu državnosti alija izetbegović nastavljano obilježavanje 32. godišnjice formiranja armije rbih

“Mi sada ovdje nastavljamo obilježavanje 32. godišnjice formiranja Armije Republike BiH jer smo ovogodišnje obilježavanje  u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Konjica a pod pokroviteljstvom Gradske uprave otpočeli prije mjesec dana, 13 marta obilježavanjem 32. godišnjice postrojavanjem Prve jedinice Teritorijalne odbrane na Mehinoj ravni u Pothumu, a nastavili na dan šehida drugi dan Ramazanskog bajrama otkrivanjem novoizgrađenih spomen-obilježja u Goranima, Podhumu i Idbru.

Pored ovih materijalnih oblika memorijalizacije odbrambeno oslobodilačkog rata u sklopu obilježavanja Dana Armije organizovali smo promocije knjiga, knjigu “Ljubinski bataljon” u okviru ratne slike  Konjica,Aziza Nuhića i za večeras u 18 sati predviđenu promociju knjige “Bitka na Karušama “ Muje Abdića”, kazao je Bajić.

Cvijeće ispred spomen-obilježja na Trgu državnosti Alija Izetbegović položili su:  delegacija Oružanih snaga BiH , delegacija domaćina Grada Konjica na čelu sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, predstavnici Skupštine i Vlade HNK-a, predstavnici  Jedinstvene organizacije boraca i branilaca Konjica, delegacija 4. bataljona Vojne policije, predstavnici Boračkog  udruženja “Buk” Buturović Polje  te predstavnici drugih udruženja i političkih stranaka.

Današnji program obilježavanja 15.aprila Dana Armije RBIH nastavljen je u Čelebićima otkrivanjem spomen-bilježja .

radiokonjic.ba

15.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima