back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Na Vrtaljici podignuta zastava Armije RBiH

Danas je na Vrtaljici, u povodu 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, podignuta zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Čast da podigne zastavu imao je sin šehida ARBiH Kenan Keško. Podizanju zastave, kojem su prisustvovali učenici završnih razreda Srednje škole Konjic, prethodio je kraći osvrt na značaj Armije Republike Bosne i Hercegovine uz kratko obraćanje gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i Kenana Keške.

Kenan Keško istaknuo je da mu je čast jer je imao priliku podići zastavu ARBiH.

„Kod mene je danas adrenalin iznad prosjeka, jer, nije mala stvar na današnji dan podići zastavu ARBiH, pod kojom se borio i moj otac rahmetli, kao i mnogi borci. Hvala svima od srca i sretan Dan ARBIH“- kazao je Keško.

Gradonačelnik Osman Ćatić istaknuo je da je dužnost ukazivati na značaj žrtve boraca ARBiH.

„Ne znam koliko se u vašim porodicama vraćaju sjećanja pričom, ali znam da nam je svima dužnost i obaveza ukazivati na značaj borbe i žrtve koje su obilježile jedan dio naše burne historije. Jedan od naših mlađih sugrađana koji nosi svoju priču je Kenan Keško, sin bosansog šehida koji danas podiže zastavu na ovom mjestu koji nas podsjeća da živimo u slobodi u gradu koji osjećamo svojim srcem, zahvaljujući upravo njima. Čestitam svim porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, i demobilisanim pripadnicama ARBiH ovaj dan uz želje da sve naredne dočekamo u slobodi“- naveo je Ćatić.

na vrtaljici podignuta zastava armije rbih

Profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Srednjoj školi Konjic Adnan Džumhur naveo je da se mlađim generacijama mora pričati o historiji.

Ono što nije zapisano i ono što djeca ne zapamte možemo reći da kao da se nije ni desilo. Hvala Gradu Konjicu i gradonačelniku kada na ovaj način obilježavamo događaje koji su ostali iza nas. Ja sam maloljetni pripadnik ARBiH i kao profesor kroz nastavni proces u okviru svog domena nastojim djeci prenijeti, mene je rat zakačio sa 16. godina u drugom razredu srednje škole. Mi trebamo djeci prenijeti ono što je bilo da se ne ponovi, kako bi oživjeli sjećanje na šehide koji su dali živote za svoju domovinu“– istaknuo je Džumhur.

radiokonjic.ba

15.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima