-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Preminuo član hora “Sejfullah” Elmas Alić

Elmas Alić, član hora "Sejfullah", preminuo je jučer u...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Poskupljenje usluga za studente na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

Na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru povećan je iznos naknade za prenos predmeta u narednu akademsku godinu, korištenje informacionog sistema kao i prijavu diplomskog rada.

“Do povećanja cijene školarine na Univerzitetu Džemal Bijedić nije došlo isključivo zalaganjem rukovodstva i ostalih tijela Unije. Što se tiče dodatnih poskupljenja, došlo je do povećanja naknade za  prenos predmeta sa 80 na 100 KM. Po statutu našeg Univerziteta mogu se prenijeti dva nepoložena predmeta u narednu godinu studija, ali na inicijativu Unije studenata koju smo uputili Senatu Univerziteta odobren je prenos tri nepoložena predmeta u narednu godinu studija” – kazao je za radiokonjic.ba Kenan Begović, predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

“Povećana je naknada za korištenje informacionog sistema za 10 KM. Prije su dvije potvrde o statusu redovnog studenta bile besplatne a svaka naredna se plaćala 2KM, u okviru ovog poskupljenja izborili smo se da sve potvrde koje student izvadi u toku godine budu potpuno besplatne. Kada posmatramo sa nekog drugog aspekta, studenti prosječno u toku godine izvade 10 – 20 potvrda, da svaku potvrdu plaćaju 2KM taj iznos bi bio puno veći nego na ovakav način” – dodao je Begović.

“Došlo je do poskupljenja prijave diplomskog rada za 50%, trenutna cijena je 200KM. Bilo je govora o većem iznosu ali smo se uspjeli izboriti da to bude u nekom donekle prihvatljivom iznosu” – kazao je Begović.  

“Zajedno sa rukovodstvom Unije studenata pripremamo inicijativu da je uputimo Senatu Univerziteta i Upravnom odboru da napravimo olakšicu za studente lošijeg materijalnog statusa, studente bez jednog ili oba roditelja, studente sa određenim stepenom invaliditeta i slično. Trenutno pokušavamo da napravimo neki model i nadam se da će ta inicijativa biti podržana koja sigurno neće biti posljednja. Unija studenata nastoji da zaštiti interes studenata te da studentski standard u Mostaru bude na zavidnom nivou” – zaključio je Kenan Begović, predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

PROČITAJ:   PD Borašnica organizuje izlet na Prenj - vrh Cetina

radiokonjic.ba

30.09.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima