4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

Predstavnici Grada Konjica danas posjetili najstarije sugrađane i uručili poklone

Predstavnici Grada Konjica danas su povodom Dana penzionera FBiH, te 1. oktobra, koji se obilježava kao Dan starih osoba, posjetili troje naših sugrađana, koji su među najstarijim stanovnicima Konjica. Pokloni i čestitka gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića su uručeni 100-godišnjaku Andriji Ćubeli, 99-godišnjoj Joki Živković i 98-godišnjoj Mevli Pirija.

Andrija Ćubela, vitalni stogodišnjak, živi sa sinom u Glavičinama. I danas pješke ode do grada i nazad, jer je dobrog zdravlja.

“Proživio sam svega u svom životu, ali najvažnije je da me zdravlje dobro služi i ništa me ne boli, kao da sam se tek rodio. Ja sam dobro i svima želim da se tako osjeća, a i sin me dobro pazi. Imao sam težak posao, radio sam u šumskom preduzeću “Prenj” Konjic, ali sam nastojao da se ne sekiram, jer je to recept za dobar život. Obradovala me ova posjeta predstavnika Grada Konjica, a gradonačelnika pozdavljam i želim mu dobro zdravlje, da i on dugo i zdravo bude” – poručio je Andrija, koji se prisjetio da je nekada u svojoj mjesnoj zajednici bio član Mirovnog vijeća, jer je, kako nam je ispričao, lijepo se ponašao sa svakim i bio veseljak.

predstavnici grada konjica danas posjetili najstarije sugrađane i uručili poklone
Andrija Ćubela

99-godišnja Joka Živković živi na Boračkom jezeru i zbog narušenog zdravlja nije u mogućnosti da se brine sama o sebi. Svakodnevo joj pomoć pruža Zuhra Mujak iz Sarajeva. Joka je za radiokonjic.ba govorila o svome životu, a pri dolasku nas je pozdravila riječima: “ Neka ste došli da vidim naroda”. Zahvalila se i gradonačelniku, rekavši: “Mora da me zna”.

“Oca sam slabo poznavala, živjeli smo fino sa majkom. Dobar mi je bio i suprug koji je preminuuo, kao i jedan sin, dok mi je drugi sin u Australiji. Slušali su me i pazili, a imala sam četiri operacije. Djeca su mi doktora dovodili iz Beograda, ne mogu to nikada zaboraviti. Ja sam bila vrijedna i iz grada su me žene pazile, ja bih im izdala sobu, nisam im naplaćivala. Prvi smo banju ovdje, a i telefon uveli. Živjelo se sa finim ljudima” – kazala nam je Joka, potvrdivši da niko u njenoj porodici nije bio tako dugovječan.   

PROČITAJ:   FHMZ: U ponedjeljak narandžasto upozorenje zbog padavina
predstavnici grada konjica danas posjetili najstarije sugrađane i uručili poklone
Joka Živković

98-godišnja Mevla Pirija, koji živi u Podorašcu, sa sinom i nevjestom, tokom posjete se prisjetila kako se nekada na selu drugačije živjelo.

“Nekada se na zemlji puno više radilo, a sada sat-dva rade i odoše kući. Mi smo nekada na brdu Snježnica do jutra radili, kosili, kupili, želi. Bio nam je teret, a sada je drugačije. Ja još vidim, malo slabije čujem, a mogu se kretati uz pomoć štake u kući i oko kuće. Dobro mi je, ne boli me ništa, “gledaju” me najbolje” – ispričala je Mevla, poručivši da je odmor recept za dobro zdravlje i dug život.  

predstavnici grada konjica danas posjetili najstarije sugrađane i uručili poklone
Mevla Pirija

Najstariji Konjičani su tokom posjete predstavnika Grada Konjica iskazali radost, koja je bila neopisiva. Svim čitaocima portala radiokonjic.ba zaželjeli su sreću i dobro zdravlje.

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

25.10.2022.

Možda vas zanima