4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka

Građani će uskoro uživati u ljepšem okruženju i funkcionalnijem uređenju donje Kolonije, odnosno dijela uz Neretvu od Novog mosta do motela. Šetnica, proširena saobraćajnica, parking prostor, zelene površine i dječija igrališta dobiće potpuno novi izgled a u sklopu projekta vrijednosti oko million i pol maraka. U emisiji radio Konjica Aktuelne teme, novinarka Amra Mušinović Husić razgovarala je sa pomoćnikom gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu, Esadom Omerovićem, a emisiju poslušajte u srijedu, 26.oktobra od 10i15 sati.

kolonija uskoro dobija novi izgled
Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu

Projekat parternog uređenja gradske cjeline Kolonija podrazumijeva uređenje saobraćajnice, parking prostora, pješačke staze, dječijih igrališta i zelenih površina u dijelu Kolonije uz Neretvu. Projekat je podijeljen u nekoliko faza, a prva i druga su već u postupku implementacije poručuje  pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Esad Omerović.

“Projekat će se implementirati u tri faze. Prva i druga faza već su u postupku implementacije. Dakle, dionica dužine 330 metara od Novog mosta prema skretanju za M-17 odnosno dijela do kojeg širimo saobraćajnicu. Budući da trenutna širina saobraćajnice ne omogućava da se na jednom dijelu parkiraju automobili a na drugom odvija saobraćaj, proširenjem saobraćajnice za metar, to  ćemo omogućiti. Osim toga, radimo pješačku saobraćajnicu, šetalište, prosječne širine od 1,65 metara do 2,40 metara sa zelenim pojasom koji bi trebao biti barijera između šetališta i dijela saobraćajnice predviđene za saobraćaj u mirovanju, a tim zelenim pojasom na kojem će biti posađena živa ograda i stabla, spriječićemo da djeca sa šetnice pretrčavaju između parkiranih vozila prema saobraćajnici i time rizikuju nesreću. Osim spomenutog, u projekat je uključena rekonstrukcija parkova. Mobilijar za dječija igrališta će biti zamijenjen i već je ugovorena ta nabavka, biće izgrađeni potpuno novi dječiji parkovi, i uređene zelene površine. Prvi park koji će biti izgrađen odnosno potpuno rekonstruisan je postojeći dječiji park u Koloniji koji će dobiti novi izgled i mobilijar. Spomenuću i da radimo kompletnu zamjenu rasvjetnih tijela, postavljaju se stubovi sa dva kraka te će jedan osvjetljavati pješačku stazu a drugi saobraćajnicu. U toku je priprema i objava tendera i za ograde. Nastavićemo sa onakvom ogradom kakva je postavljena na lijevoj obali šetališta od Stare ćuprije do Novog mosta. Vizuelno će to sve biti mnogo ljepše, a estetskom dijelu doprinijeće i zamjena kontejnera te će se umjesto postojećih izvršiti postavka podzemnih kontejnera duž Kolonije.”

kolonija uskoro dobija novi izgled
Projekat parternog uređenja gradske cjeline Kolonija vrijedan oko milion i pol maraka

Gdin Omerović pojašnjava šta podrazumijevaju druga i treća faza projekta:

                “Druga faza za koju ćemo predvidjeti sredstva trebala bi se implementirati u sljedećoj godini, a podrazumijeva prolazak i nastavak radova ispod autoservisa i benzinske pumpe do solitera, do motela. Mi odavno imamo zahtjeve ljudi iz solitera da se u tom dijelu nešto radi ali nismo mogli projekat raditi parcijalno, tako da će u sklopu ovoga i to biti zvršeno, nadam se već sljedeće godine. U tom dijelu se ide na objavu predmjera za pješački most koji će između drugog i trećeg solitera spojiti lijevu i desnu obalu Neretve. Kroz treću fazu radimo dodatno uređenje zelenih površina jer planiramo urediti zelene površine, a one koje koje stanari iz obližnjih zgrada svakako koriste za parking – prenamjeniti za saobraćaj u mirovanju.”

kolonija uskoro dobija novi izgled
Rok za izvođenje radova na proširenju pješačke staze je 90 dana

Prilikom proširenja  pomenutog dijela ceste, šetališta, dolazilo je i do određenih nesporazuma između izvođača radova i stanovnika Kolonije a zbog postojećih stabala, jer su stanovnici mislili da će se ta stabla sjeći.  O tome  gdin Omerović kaže:

                “Odgovorno tvrdim da ako budemo morali nešto sjeći, odmah ćemo saditi nova stable, ali trenutna situacija na terenu je takva da se ništa neće uklanjati. Sačuvaćemo postojeća stabla, jedno od njih samo može predstavljati opasnost ali smo i za to stablo pronašli rješenje da ostane. Ako se to rješenje ne pokaže efikasnim, onda ćemo ga ukloniti jer nama je sigurnost naših sugrađana najvažnija.”

Završetkom projekta biće ostavljena samo jedna kapija, prilaz prema obali Neretve za ribarsku stazu poručio je Omerović, te dodao da će najvjerovatnije ostati i put do Neretve za tešku mehanizaciju ispod solitera odakle se eksploatiše šljunak.  Ovaj projekat je jedan od skupljih  u našem gradu, i  prema procjeni pomoćnika gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu, njegova vrijednost je oko million i pol maraka.

Iz Službe pozivaju sve stanovnike Kolonije, sve građane Konjica koji imaju neke ideje, prijedloge ili kritike u vezi projekta, da dođu u prostorije Službe za prostorno uređenje i iskažu  svoje mišljenje kako bi se na vrijeme reagovalo i ispravili eventualni nedostaci.

kolonija uskoro dobija novi izgled

radiokonjic.ba

25.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima