Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Sestra Kata Ostojić: „Budimo prijatelji, budimo dobri susjedi“

Sestra Kata Ostojić, doktor odgojnih nauka, je predstojnica Samostana časnih sestara franjevki u Konjicu. Sestra Kata je i direktorica Karitasovog vrtića „Sveta Obitelj“ u Sarajevu, a za radiokonjic.ba je govorila o aktivnostima koje sestre franjevke obavljaju kako bi uljepšale Božić, pogotovo osobama koje su u potrebi.

Naša glavna obaveza je moliti, kako za nas koje živimo ovaj život, tako i za sve ljude s kojima živimo, tako da su i svi Konjičani uključeni u sestarske molitve. Osim toga, pomažemo siromašnim obiteljima, posjećujemo stare i bolesne, a sve u skladu sa našim mogućnostima, jer i mi starimo, ali izdvojimo vrijeme i rado posjetimo naše sugrađane koji su u većoj potrebi i kojima je drago vidjeti sestru na vratima vlastitog doma“ – počinje priču sestra Kata, koja je istaknula da u Konjicu djeluje šest sestara.

sestra kata ostojić: „budimo prijatelji, budimo dobri susjedi“
Sestra Kata Ostojić: „Budimo prijatelji, budimo dobri susjedi“

Trudimo se i nastojaćemo otvoriti vrata pogotovo onih ljudi koji žive sami i čije su obitelji negdje daleko u svijetu, ili su spletom životnih okolnosti izabrali takav životni put da su ostali sami unutar svojih obitelji. Mi sestre ćemo sigurno doći na njihova vrata ovoga Božića, odnijeti kolač, topao zalogaj, i tako uljepšati život naših sugrađana koji slave katolički blagdan, Božić“ – dodala je predstojnica Ostojić.  

Sestre franjevke u Konjicu aktivno učestvuju u pripremi Božića, a prije svega nastoje se duhovno pripremiti za najradosniji blagdan.

Prije svega nastojimo pripremiti sebe, svoju osobnost i otvoriti srce, jer smo i mi sestre pune slabosti i poteškoća, svega onoga sa čim se susreće svaki čovjek. Zato se duhovno pripremamo za slavlje Božića zajedno sa našim ljudima koji su ostali ovdje u Konjicu, sa malim brojem vjernika, i ustrajati, dolaziti na zornice, a sve je to dio pripreme za dolazak Boga Božića, čije rođenje skupa slavimo. Toj duhovnoj pripremi možemo pridodati i pripremu za susrete i taj blagdanski stol, pa i mi sestre pravimo božićne kolače, sijemo pšenicu, pravimo božićne jaslice i sve je to ono što Božić čini ljepšim, radosnijim i smislenijim“ – kazala je sestra Kata, uputivši božićnu čestitku.

„Svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti želim čestit i blagoslovljen Božić, da ga provedu u obiteljskom ozračju, u miru i ljubavi. Ne zaboravimo da živimo u jednom ovakvom gradu, pa ga provedimo sa svima onima koji nas prijateljski pogledaju danas, koji nam se osmijehnu i otvorimo vrata naših obitelji. Budimo prijatelji, budimo dobri susjedi i svjedočimo ono što je obilježilo našu povijest, a to je zajedništvo, to je ona ljepota po kojoj je Bosna i Hercegovina prepoznatljiva odavde pa do krajeva svijeta. Svima koji nisu katolici želim lijep i blagoslovljen dan“ – poručila je sestra Kata Ostojić, predstojnica Samostana časnih sestara franjevki u Konjicu.    

radiokonjic.ba

25.12.2023.

amila@radiokojic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima