4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

Sky "obara" sve redom, slijede nova hapšenja / Kako je advokat Ibrišimović, kodnog imena Consigliere, kokainom "opremao sarajevsku kremu"?

U Sarajevu su danas po nalogu Državnog tužilaštva uhapšeni sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović i policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Amer Selak. Ibrišimović je priveden zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca, dok se Selak tereti za primanje poklona ili drugog oblika koristi, te narušavanje tajnosti postupka i pomaganje učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Nakon saslušanja, obojica će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti o daljim mjerama.

Ulaganja u vozila i nekretnine

– Vjerovatno je greška, kratko je za Oslobođenje rekao otac i advokat Zlatka Ibrišimovića Fahrudin Ibrišimović.

Pozivajući se na inicijale osumnjičenih, iz MUP-a KS saopćeno je da je akcija nastavak aktivnosti Uprave policije MUP-a KS u sklopu strateškog opredjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, koje se provodi u saradnji sa i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nezvanično, osumnjičeni dvojac razotkriven je zahvaljujući aplikaciji Sky, gdje se Ibrišimović pominje u kontekstu nezakonitih radnji. Admir Arnautović Šmrk (koji se nalazi u pritvoru, op. a) dao je Ibrišimoviću dio narkotika koje je on, prema izvorima Oslobođenja, stavljao u promet u pojedinim elitnim sarajevskim ugostiteljskim objektima. Podsjećamo, Ibrišimović je, po nalogu svog štićenika Arnautovića, nedavno nagovorio Adnana Maglića da se preda, što je ovaj i učinio 14. oktobra. Ispričao je to Ibrišimović u Sudu BiH pred Vijećem Suda BiH koje je razmatralo prijedlog za produženje pritvora Arnautoviću, optuženom da se nalazi na području BiH, Hrvatske, Austrije. , Nemačke, Holandije, Belgije, Španije, Južne Amerike, od sredine 2019. godine do trenutka hapšenja Srbije, Crne Gore, Švajcarske i Slovenije organizovali međunarodnu grupu za šverc kokaina, marihuane i spida.

Admir Arnautović Šmrk uhapšen je zbog šverca droge


PROČITAJ:   Noćas kod Bratunca / Naoružani palicama, presreli policajca i pretukli ga: Iz vozila je izašlo 10 osoba... - Napad je bio brutalan

Prema navodima Tužilaštva BiH, Maglić je bio pripadnik ove grupe. Arnautović je preko Sky-a pregovarao o vrsti, količini i nabavci droge, a dobit je ulagao u nekretnine i vozila.

Policija je tokom akcije Bumerang zaplenila pet skupocenih vozila, četiri motocikla, veću količinu novca, mobilne telefone, laptopove, kao i dokumentaciju o prenosu pokretne i nepokretne imovine, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz zločincu. aktivnosti navedenih lica iz Arnautovića. Prema prvim procjenama, vrijednost zaplijenjenih automobila veća je od milion KM.

Zbog pomaganja Arnautoviću nedavno je uhapšen Fahrudin Gačanović, član Uprave za koordinaciju policijskih tijela. Policijski službenik Selak, koji je danas uhapšen, tereti se da je Arnautovićevoj grupi davao tajne podatke, kao i da im je pružao pomoć. On je trebao biti uhapšen kada je uhapšen i njegov kolega Adis Prašović, inspektor MUP-a KS, ali je prebačen u Policijsku upravu Vogošća.

Vjerovatno je greška, kratko je za Oslobođenje rekao otac i advokat Zlatka Ibrišimovića Fahrudin Ibrišimović.

Prašović je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, u kućnom pritvoru, a tereti se za krivična djela narušavanje tajnosti postupka i pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela i pronevjera u službi. Pored Arnautovića, danas uhapšeni Ibrišimović je proteklih mjeseci zastupao Milana Matkovića, koji je uhapšen na osnovu crvene potjernice zbog šverca kokaina, a koji se godinama skrivao u blizini Trebinja. Kako je dosadašnja istraga pokazala, Matković je kokain od Carlita nabavljao iz Južne Amerike, Venecuele i Španije, a potom ga prevozio u zemlje EU.

– Ibrišimovićev telefon, koji je imao Sky aplikaciju, nabavio je Šmrk. Advokat je imao kodno ime Consigliere (savjetnik), a bio je zadužen za “namještaj sarajevske kreme” kokainom, kaže izvor iz istrage.

Nova hapšenja

Podsjetimo, Ibrišimović je svojevremeno branio Amara Hodžića, repera pod umjetničkim imenom Buba Corelli, koji je na osnovu sporazuma o priznanju krivnje osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Zastupao je i Darija Jekića, za kojeg je Tužilaštvo BiH jučer zatražilo produženje pritvora. Pored njega, produženje najstrože mere zatraženo je i Predragu Petkoviću. Obojica su optuženi da su bili članovi grupe na čijem je čelu bio Dušan Lovrenović, a koji je sarađivao sa Smrkom. Državni tužilac Dubravko Čapara rekao je jučer u Sudu BiH da se čeka izručenje Lovrenovića, koji je na Sky aplikaciji imao kodno ime Omladinac. Tužilac je istakao da su osumnjičeni osuđeni za ubistvo i da će, ukoliko budu pušteni na slobodu, iskoristiti svaki trenutak da ponove krivično djelo.

PROČITAJ:   Već treću godinu za redom nerazjašnjena je misteriozna smrt Lane Bijedić

Kako Oslobođenje saznaje, narednih dana bi trebala uslijediti hapšenja osumnjičenih za vezu sa Sky aplikacijom i švercom droge.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima