20.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Sky "obara" sve redom, slijede nova hapšenja / Kako je advokat Ibrišimović, kodnog imena Consigliere, kokainom "opremao sarajevsku kremu"?

U Sarajevu su danas po nalogu Državnog tužilaštva uhapšeni sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović i policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Amer Selak. Ibrišimović je priveden zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca, dok se Selak tereti za primanje poklona ili drugog oblika koristi, te narušavanje tajnosti postupka i pomaganje učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Nakon saslušanja, obojica će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti o daljim mjerama.

Ulaganja u vozila i nekretnine

Sadržaj

– Vjerovatno je greška, kratko je za Oslobođenje rekao otac i advokat Zlatka Ibrišimovića Fahrudin Ibrišimović.

Pozivajući se na inicijale osumnjičenih, iz MUP-a KS saopćeno je da je akcija nastavak aktivnosti Uprave policije MUP-a KS u sklopu strateškog opredjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, koje se provodi u saradnji sa i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nezvanično, osumnjičeni dvojac razotkriven je zahvaljujući aplikaciji Sky, gdje se Ibrišimović pominje u kontekstu nezakonitih radnji. Admir Arnautović Šmrk (koji se nalazi u pritvoru, op. a) dao je Ibrišimoviću dio narkotika koje je on, prema izvorima Oslobođenja, stavljao u promet u pojedinim elitnim sarajevskim ugostiteljskim objektima. Podsjećamo, Ibrišimović je, po nalogu svog štićenika Arnautovića, nedavno nagovorio Adnana Maglića da se preda, što je ovaj i učinio 14. oktobra. Ispričao je to Ibrišimović u Sudu BiH pred Vijećem Suda BiH koje je razmatralo prijedlog za produženje pritvora Arnautoviću, optuženom da se nalazi na području BiH, Hrvatske, Austrije. , Nemačke, Holandije, Belgije, Španije, Južne Amerike, od sredine 2019. godine do trenutka hapšenja Srbije, Crne Gore, Švajcarske i Slovenije organizovali međunarodnu grupu za šverc kokaina, marihuane i spida.

Admir Arnautović Šmrk uhapšen je zbog šverca droge


Prema navodima Tužilaštva BiH, Maglić je bio pripadnik ove grupe. Arnautović je preko Sky-a pregovarao o vrsti, količini i nabavci droge, a dobit je ulagao u nekretnine i vozila.

Policija je tokom akcije Bumerang zaplenila pet skupocenih vozila, četiri motocikla, veću količinu novca, mobilne telefone, laptopove, kao i dokumentaciju o prenosu pokretne i nepokretne imovine, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz zločincu. aktivnosti navedenih lica iz Arnautovića. Prema prvim procjenama, vrijednost zaplijenjenih automobila veća je od milion KM.

Zbog pomaganja Arnautoviću nedavno je uhapšen Fahrudin Gačanović, član Uprave za koordinaciju policijskih tijela. Policijski službenik Selak, koji je danas uhapšen, tereti se da je Arnautovićevoj grupi davao tajne podatke, kao i da im je pružao pomoć. On je trebao biti uhapšen kada je uhapšen i njegov kolega Adis Prašović, inspektor MUP-a KS, ali je prebačen u Policijsku upravu Vogošća.

Vjerovatno je greška, kratko je za Oslobođenje rekao otac i advokat Zlatka Ibrišimovića Fahrudin Ibrišimović.

Prašović je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, u kućnom pritvoru, a tereti se za krivična djela narušavanje tajnosti postupka i pomaganje učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela i pronevjera u službi. Pored Arnautovića, danas uhapšeni Ibrišimović je proteklih mjeseci zastupao Milana Matkovića, koji je uhapšen na osnovu crvene potjernice zbog šverca kokaina, a koji se godinama skrivao u blizini Trebinja. Kako je dosadašnja istraga pokazala, Matković je kokain od Carlita nabavljao iz Južne Amerike, Venecuele i Španije, a potom ga prevozio u zemlje EU.

– Ibrišimovićev telefon, koji je imao Sky aplikaciju, nabavio je Šmrk. Advokat je imao kodno ime Consigliere (savjetnik), a bio je zadužen za “namještaj sarajevske kreme” kokainom, kaže izvor iz istrage.

Nova hapšenja

Podsjetimo, Ibrišimović je svojevremeno branio Amara Hodžića, repera pod umjetničkim imenom Buba Corelli, koji je na osnovu sporazuma o priznanju krivnje osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Zastupao je i Darija Jekića, za kojeg je Tužilaštvo BiH jučer zatražilo produženje pritvora. Pored njega, produženje najstrože mere zatraženo je i Predragu Petkoviću. Obojica su optuženi da su bili članovi grupe na čijem je čelu bio Dušan Lovrenović, a koji je sarađivao sa Smrkom. Državni tužilac Dubravko Čapara rekao je jučer u Sudu BiH da se čeka izručenje Lovrenovića, koji je na Sky aplikaciji imao kodno ime Omladinac. Tužilac je istakao da su osumnjičeni osuđeni za ubistvo i da će, ukoliko budu pušteni na slobodu, iskoristiti svaki trenutak da ponove krivično djelo.

Kako Oslobođenje saznaje, narednih dana bi trebala uslijediti hapšenja osumnjičenih za vezu sa Sky aplikacijom i švercom droge.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima