back to top

Drugi upravo čitaju

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje...

Nastavak radova na uređenju parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

Pripreme za ljetnu sezonu i Smotru izviđača BiH na Boračkom jezeru  

Novi projekat uređenja kampa konjičkih izviđača na Boračkom jezeru...

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Smjernice Misije OSCE-a u BiH: Sigurno skladištenje i rukovanje oružjem doprinose većoj sigurnosti

Smjernice za upravljanje malim oružjem i lakim naoružanjem u policijskim organizacijama u BiH (Smjernice), koje je Misija OSCE-a u BiH danas u Konjicu predstavila predstavnicima policijskih agencija, važan su korak prema stvaranju dosljednog i efikasnog pristupa policijskih službenika sigurnom skladištenju i rukovanju oružjem, u skladu sa važećim propisima.

Primjena Smjernica doprinijet će smanjenju rizika neovlaštenog pristupa oružju unutar policijskih formacija, što će smanjiti mogućnosti zloupotrebe i na viši stepen podići sigurnost policijskih službenika pri obavljanju dužnosti. Nakon predstavljanja Smjernica, uslijedila je napredna obuka u trajanju od četiri dana pod naslovom: „Obuka edukatora o kontroli i upravljanju malim oružjem i lakim naoružanjem u policijskim organizacijama u BiH“, namijenjena predstavnicima svih policijskih agencija u BiH.

Thomas Busch, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH, izjavio je: „Današnja obuka i Smjernice koje smo predstavili, važan su korak naprijed u dodatnom osposobljavanju policije za sigurno upravljanje vatrenim oružjem i neovisno provođenje obuke u ovoj oblasti“.

„Svjedoci smo velikih tragedija prouzrokovanih upotrebom ilegalnog ali i oružja koje je u legalnom posjedu građana. Tragični slučaj iz Tuzle pokazuje da i oružje koje je u posjedu policijskih službenika mimo radnog vremena može biti korišteno za izvršenje brutalnog ubistva, odnosno femicida. Sve nas to upozorava da moramo kontinuirano raditi na poboljšanju kontrola i procedura kako bismo smanjili mogućnost bilo kakve zloupotrebe oružja za izvršenje teških krivičnih djela“, izjavio je Ermin Pešto, pomoćnik ministra  za opću i graničnu sigurnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Ova inicijativa dio je šireg projekta koji provodi Misija OSCE-a u BiH, u cilju pružanja pomoći nadležnim organima u otklanjanju problema vezanih za opštu i fizičku sigurnost uzrokovanih nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom i nezakonitom trgovinom malog oružja i lakog naoružanja i pripadajuće municije. Finansijsku podršku realizaciji projekta pružile su Austrija, Češka Republika, Evropska unija, Njemačka, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Turska i Sjedinjene Američke Države.

radiokonjic.ba/OSCE BiH

25.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima