Snježni nanosi na krovovima – opasnost za prolaznike

0

U danima iza nas svjedočili smo prekidima putnih komunikacija u pojedinim MZ u našeg gradu a usljed snježnih padavina. Međutim, iako je ozbiljan, nije jedini problem sa kojima se građani Konjica ali i drugih gradova suočavaju u tom periodu. Svakodnevno po ulicama grada, ali i oko kuća možemo vidjeti oborine snijega sa krovova. Takve oborine predstavljau opasnost za ljudske živote, ali i automobile koji se parkiraju na mjesto gdje snježne padavine sa krovova padaju. Prema Odluci o komunalom redu Grada Konjica, u članu 98. navodi se sljedeće: “Snijeg, led i ledenice sa krovova stambenih zgrada, a u cilju zaštite prolaznika, sigurnosti stanara ili same zgrade uklanjaju vlasnici ili korisnici tih zgrada preko upravitelja zgrada kome je dato povjerenje na održavanje”.

Poslušajmo u nastavku šta kažu stanari zgrada u našem gradu, i da li se u praksi primjenjuje ono što je nevedeno u Odluci:

Anketa sa stanarima zgrada

Građani koji žive u kućama imaju obavezu da svoje dvorište u vrijeme snježnih padavina održavaju čistima,  s tim da isti snijeg ne bacaju na put ili ulicu. Jedan naš sugrađanin mještatin je Donjeg sela i mišljenja je da ljudi trebaju više voditi računa o održavanju okućnice u zimskim danima.

Razgovor sa jednim od sugrađana

U Odluci o komunalnom redu Grada Konjica navodi se također da se pri  uklanjanju snijega sa krovova moraju  upozoriti prolaznici na opasnost, ne smije se oštećivati zračna mreža, a skinuti snijeg se mora ukoloniti, tako da ne ometa saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama.

radiokonjic.ba

02.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267