17.5 C
Konjic
25 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Zbog udesa na M 17 saobraćaj bio obustavljen

Iz Operativnog centra Policijske uprave Konjic su nas informisali...

Zmaj Pozoj stiže u Konjic

Završen 16.Međunarodni festival amaterskih pozorišta, CSI-set oduševio publiku Na 16....

KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Utisci se još slažu, niko nije siguran šta su...

Zaručila se Ana Bavrka: Pogledajte kako ju je zaprosio partner

Ana Bavrka iz Mostara 2017. izabrana je za Miss...

Uz predstavu “Dijasporac” smijeh do suza je zagarantovan

“Dijasporac" je specifična predstava isključivo što se radi o...

Španjolska: Više od 500 umrlih uslijed toplinskog vala

Španija je u srijedu osudila “više od 500” smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim talasom koji je upravo zahvatio zapadnu Evropu, uzrokujući razorne požare i podizanje temperature na rekordno visoke.

“Klimatska kriza je realnost i klimatske promjene ubijaju”, rekao je premijer Pedro Sanchez tokom posjete Aragonu, provinciji na sjeveroistoku zemlje u kojoj su požari opustošili desetine hiljada hektara zemlje.

Ekstremno visoke temperature u posljednjih 10 dana, rekao je Sanchez, uzrokovale su smrt “više od 500 ljudi”. Premijer se osvrnuo na procjenu Zavoda za javno zdravlje o porastu mortaliteta.

Prema španskom meteorološkom institutu, ovaj toplotni talas mogao bi biti najintenzivniji talas ikada zabeležen i jedan od tri najduža toplotna talasa.

Visoke temperature uzrok su i brojnih požara u Francuskoj, a dva velika požara u jugozapadnom departmanu uz Atlantski okean uništila su 20.600 hektara šume.

Međutim, čini se da plameni elementi u Francuskoj gube na snazi ​​i da su vatrogasci optimističniji. Zbog požara je do sada iz tog područja evakuisano 36.700 ljudi.

Također u Sloveniji u srijedu, u blizini granice sa Italijom, nekoliko stotina vatrogasaca je angažirano na gašenju požara koji je izazvao evakuaciju nekoliko sela.

Ovaj toplotni talas oborio je u utorak nekoliko rekorda u Evropi. Tako je u Ujedinjenom Kraljevstvu živa dostigla neviđeni nivo od 40,3°C u Coningsbyju, selu na sjeveroistoku Engleske, apsolutni rekord oboren je i u Škotskoj sa 34,8°C, dok je lokalno zabilježeno više od 60 toplotnih rekorda u Francuskoj.

U srijedu je i Danska oborila rekord i zabilježila najvišu temperaturu u mjesecu julu sa 35,6 stepeni, dok je toplotni talas sada zahvatio Skandinaviju.

Ovaj drugi toplotni talas za samo mesec dana koji je poslednjih dana pogodio zapadnu Evropu, od Portugala do Ujedinjenog Kraljevstva, oborio je mnoge temperaturne rekorde. Ovo umnožavanje toplotnih talasa direktna je posledica klimatske krize, uz povećanje intenziteta, trajanja i učestalosti emisije gasova staklene bašte, smatraju naučnici.

PROČITAJ:   Uhićen jer se sumnjiči da je iznudom pribavio korist od oko 1,2 miliona KM

Na Posušje.info prvi put se pojavio post Španija: Više od 500 mrtvih od posljedica vrućine.

www.posusje.info

Možda vas zanima