13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Stanari konjičkih solitera uskoro bi mogli dobiti adekvatnu protupožarnu zaštitu

Na sastanku održanom između predstavnika stanara konjičkih solitera, upravitelja, Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo i komunalne inspekcije Grada Konjica, doneseni su određeni zaključci i postavljeni rokovi za ispunjenje tih zaključaka.

U tri konjička solitera je više od 220 domaćinstava. Svaki od solitera ima četrnaest spratova, a u svakom od njih je i  tek po pet protupožarnih aparata koji su pritom zaključani u metalnim sandučadima. Osim toga hidranstska mreža nije u funkciji, ne postoje požarna stepeništa, ventilacioni otvori se koriste kao odžaci i u zgradi nema uputstva kako postupiti u slučaju požara. Ukoliko do požara dođe ni vatrogasci ne mogu pristupiti zgradi osim na način da blokiraju magistralni put M-17. Dodat ćemo da ove zgrade  konjički vatrogasci nazivaju noćnom morom.

Sve ove nedostatke uočili su i pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica i komunalna inspekcija. Zbog toga su zadužili upravitelja – Invest group, da postupi u skladu sa zakonskim obavezama i unaprijedi protupožarnu zaštitu, te da ispita hidrantske vodove za svaki sprat.

“Na sastanku su doneseni zaključci da se za svaki sprat u soliteru nabavi protupožarni aparat S-9 u roku od  godinu dana, da se izvrši obuka stanovništava koja bi trebala biti u mjesecu maju,  te da se ispita hidrantska mreža a rok za isto je  trideset dana” kazao je za radiokonjic.ba predstavnik upravitelja “Invest group” Nedim Idrizović.

Postojeći protupožrni aparati koji se nalaze u soliterima su pod ključem u metalnoj kutiji i kao takvi ne mogu poslužiti stanarima u slučaju požara. Razlog takvog postavljanja protupožarnih aparata je učestala krađa istih izjavio je za Radio Konjic predstavnik upravitelja te dodao da je bespotrebno govoriti o tome zašto su zaključani.

Mnogo je problema sa kojima se suočavaju stanari solitera a koji se tiču opasnosti od požara i protupožarne zaštite, a na neke od njih ukazao je na sastanku predstavnik stanara iz solitera tri, Emir Hadžajlija: “ U ovom soliteru prije svega imamo problem sa grijanjem odnosno nepostojanjem centralnog grijanja gdje su građani primorani da se griju na drva, zatim imamo problem pristupa vatrogasnog vozila soliteru u slučaju požara a zbog parkinga tačnije zbog toga što se ne ostavlja prostor za pristup vatrogasnom automobilu”.

Otklanjanje navedenih nedostataka doprinijet će većoj sigurnosti svih stanara konjičkih solitera.

Na upravitelju je da osigura sve da do požara ne dođe, na stanarima također da smanje rizik od izbijanja požara poštujući odluke o vatrogastvu i odluku o kućnom redu u stambenim zgradama, na komunalnoj inspekciji da kontroliše provođenje spomenutih odluka, i na pripadnicima Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo da adekvatno reaguju u slučaju požara.

radiokonjic.ba

09.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima