back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Svečano otvaranje novog pogona TN Bosnia d.o.o. u Konjicu

Investicija od 21 milion eura rezultirala sa 330 zaposlenih i milijardu izvezenih proizvoda godišnje

Danas (05.04.2023.) je upriličeno svečano otvorenje novog proizvodnog pogona firme Tsubaki Nakashima u Konjicu. Pogon je dio velike investicije japanske kompanije Tsubaki Nakashima – lidera u proizvodnji komponenti ležajeva u automobilskoj, željezničkoj, industriji vjetroelektrana, zatim industriji medicinskih preciznih dijelova i pomagala kao i očuvanju životne sredine i zaštite okoliša.

Investicija vrijedna 21 milion eura rezultirala je sa više od 300 zaposlenih i novim pogonom koji se prostire na oko 12 hiljada kvadratnih metara. Današnjoj ceremoniji svečanog otvorenja i inauguracije prisustvovali su čelni ljudi kompanije, grada, države i naravno, onaj najvrjedniji sektor kompanije, njeni zaposlenici.

Od 1984. pa do 2023. kompanija za proizvodnju valjčića doživjela je određene promjene u vlasničkoj strukturi. Posljednjih 6 godina je doživjela pocvat a to pokazuju ostvareni rezultati.

Direktor firme TN Bosnia d.o.o. Zlatko Hadžimahović:

Ovim okupljanjem mi proslavljamo veliki rast broja ljudi. Učetverostručili smo veličinu same firme, prostorno utrostručili kapacitete i utrostručili broj zaposlenih. Mi smo 2021. godine imali 138 uposlenih a sada, 18 mjeseci kasnije  imamo 330 zaposlenih. Investicija je iznosila 21 milion eura, od toga se pola odnosi na objekat a pola na opremu, poručio je direktor Hadžimahović te dodao da je kompanija 100 % izvozno orjentirana:

                Mi 100 % izvozimo komponentu ležaja, proizvodimo konusne i cilindrične valjčiće, i godišnje proizvedemo preko milijardu njih. Izvozimo ih na sve kontinente osim Australije. Izvozimo u Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Brazil, Aziju, Indiju, a najviše izvozimo u Njemačku kao najveću ekonomsku silu Europe. Sve to nas čini najvećim pojedinačnim proizvođačem valjčića koji je neovisan.

Predsjednik korporacije Tsubaki Nakashima Koji Hiroto,  prilikom obraćanja je izjavio kako je posvećen povećanju vrijednosti Tsubaki Nakashima, njenim klijentima, zaposlenicima, dobavljačima i dioničarima.

Širenje u Bosni zahtijevalo je ogromnu investiciju i veoma složeno upravljanje projektima za našu organizaciju. Sa fokusom 50 posvećenih članova tima našeg inkluzivnog i raznolikog projekta, razumijevanjem naših kupaca, pouzdanošću naše baze dobavljača i predivnom zajednicom Konjica, Bosne i Hercegovine, završili smo ovaj projekat prema planu. Vjerujemo da smo sada u dobroj poziciji da podržimo konkurentnost i mogućnosti rasta  naših kupaca, te stoga također povećavamo vrijednost naše kompanije. Radujemo se napredovanju, poručio je predsjednik korporacije Tsubaki Nakashima Koji Hiroto.

O važnosti ovakvog projekta i investicije govorio je i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić:

                Ovo je veliki dan za grad Konjic i BiH. Konjic je decenijama centar metalske industrije. Danas je centar za proizvodnju konusnih valjaka, za autoindustriju i željeznice u svijetu zahvaljujući vama, vašim uspješnim i kontinuiranim investiranjem. Grad Konjic će uvijek biti uz vas u ovakvim i sličnim projektima.

O tome koliko je važno da lokalna zajednica prepozna investicije i podrži ih, govorio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

                Ovo je velika stvar za cijelu BiH iz više razloga. Prvo, sama investija, strana investicija  i zapošljavanje ljudi, bolji život ljudi. Druga značajna stvar je da se radi o japanskim partnerima. Znamo da Japan i japanske kompanije krasi preciznost, odgovornost, savršena organizacija posla i pošten odnos u svakom biznisu. Na osnovu onoga što mi je rečeno, zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi Konjic na profesionalnom odnosu prema ovoj investiciji. Mislim da je to dobar primjer a i pokazatelj kako stvari u BiH na ekonomskom planu mogu ići brže, bolje, kvalitetnije. Kako zapravo ova zemlja može biti i  sretna i organizovana i pozitivna.

Današnjoj inauguraciji i svečanom otvorenju novog pogona prisustvovao je i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi. Na otvaranju je spomenuto i da je od  prošle godine broj zaposlenih utrostručen, te upravljano transferom od 27 proizvodnih linija. Sve to je bilo izazovno, teško, ponekad i strašno, ali, kako je poručio direktor Hadžimahović, uspjeli su i  raduju se daljem rastu kompanije.

radiokonjic.ba

05.04.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima