back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Svečano otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

U Čelebićima je povodom Dana ARBiH upriličeno otvaranje spomen-obilježja, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Konjica i MZ Čelebići, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica

Danas je svečano otvoren spomenik u Čelebićima na kojem stoje uklesana 62 imena boraca,  pripadnika, 3. brdskog bataljona Čelebići, bataljona Vojne policije, MUP-a i pripadnika drugih jedinica koji su život izgubili u zoni odgovornosti 3. brskog bataljona. Smješten u blizine Osnove škole Čelebići, ovaj spomenik će generacijama služiti kao opomena i podsjećanje za snagu bosanskog otpora, hrabrosti i prkosa, štiteći od zaborava imena onih koji su dali svoj život za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

svečano otvoreno spomen-obilježje u čelebićima
Svečano otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

Prije čina svečanog otvoranja održana je manifestacija na kojoj obratila predsjednica MZ Čelebići, Emira Mešukić, koja je između ostalog, pojasnila šta simbolizuje izgled ovog spomenika.

“Vertikalni stubovi simbolizuju vrhove naše domovine, koje smo zalili šehidskom krvlju i znojem naših boraca. Najveći predstavlja Ljubinu, a manji, ništa manje važni, Lisin, Rabin, Košćan, Ćetkov kuk. Na ploči su ispisana 62 imena šehida, poginulih i umrlih boraca. 46 šehida su pripadnici Ljubinskog, odnosno 3. brdskog bataljona Čelebići, zatim imena još 4 šehidida koji su živote dali u drugim konjičkim ratnim jedinicama. Na ploči su imena i 12 šehida iz drugih jedinica, koji su šehadet postigli braneći zonu našeg bataljona.”

svečano otvoreno spomen-obilježje u čelebićima
Svečano otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

Potom je uslijedilo obraćanje komandanta Ljubinskog bataljona, Redže Mujkić koji je podsjetio na važnu ulogu koju su odbrani tokom agresije na BiH odigrale majke, žene i sestre boraca.

“Naši borci su pokazali kako se i brani naša jedina BIH. Teško da bi uspjeli da nisu imali pomoć naših mještana, posebno majki, žena i sestara koje su, poput pravih heroina, suženih očiju opremile i ispratile svoje sinove, muževe i braću u nadi da će uspješno ispuniti svoj dug domovini. Mnoge  nisu dočekale da im se vrate njihovi najmiliji. Želim da nam ovaj spomen, kao i poginuli životi naše djece, muževa i braće, trajno podsjećaju na njihovo herojstvo i plemeniti put. Put ljubavi prema svom narodu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Oni su zaista heroji velikog srca, kao i njihovi saborci” – kazao je Mujkić.

O važnosti njegovanja kulture sjećanja i ukazivanja na značaj ARBiH,  govorio je gradonačelnik Osman Ćatić.

“Posebno je važno naučiti naše mlade generacije šta je značila Armija Republike Bosne i Hercegovine u odbrani tokom agresije, podrška majki, supruga i očeva koji su istinski patrioti, a među kojima su bili maloljetni momci, koje su svakodnevno ispraćali na nove zadatke. Zbog svega navedenog, naša je obaveza da svako na svoj način doprinese kulturi sjećanja. Izgradnjom spomen-obilježaja ostavlja se trag prošlosti za budućnost. Želim da i buudćnosti bude više pisanih tragova koji će svjedočiti o borbi  Bosanca i Hercegovaca za opstanak i slobodu” – poručio je Ćatić.

svečano otvoreno spomen-obilježje u čelebićima
Svečano otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

Spomen-obilježje u Čelebićima, svečano su otvorili roditelji šehida: Omer Alibašić, Šerifa Lapo, Šefika Habibija, Rahima Lapo i sestra šehida, Derviša Balić.   

svečano otvoreno spomen-obilježje u čelebićima
Svečano otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

Za naš portal uz osjećanja tuge, boli i ponosa govorio je otac šehida, Omer Alibašić.

“Dževad je bio druga godina Mašinskog fakulteta, poginuo je na Lukomiru 1993. godine. Jedna granata je pogodila džamiju, druga je ubila njega i ranila dvojicu njegovih drugova. Jako je teško, ali moramo biti složeni da bismo sačuvali jedinu BiH. “

Na manifestaciji koja je pratila današnje otvaranje spomen-obilježja u Čelebićima, čuli su se glasovi učenika Osnovne škole Čelebići koji će svakodnevno prolaziti pored ovog spomenika, a koji su prigodnim sadržajima obilježili današnji program. Manifestaciji i otvaranju spomen-obilježnja prisustvovali su članovi porodica šehida, 2. rendžerski pješadijski puk OSBiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti HNK predvođeni predsjedavajućim Skupštine Džaferom Alićem i ministrom finansija HNK Adilom Šutom, Grada Konjica predvođeni gradonačelnikom Konjica, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Medžlisa IZ Konjic, predvođeni glavnim imamom Refikom ef. Delićem, brojni mještani i drugi gosti.

svečano otvoreno spomen-obilježje u čelebićima
Svečano otvoreno spomen-obilježje u Čelebićima

radiokonjic.ba

15.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima