3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Svjedoci u strahu od narkodilera: U EU su prebacili čak i do tonu droge

Iako je sudija za prethodni postupak Suda BiH ranije odredio pritvor Predragu Petkoviću (osumnjičenom u predmetu Skladište), koji se u ponedjeljak predao, zbog opasnosti od bjekstva, državni tužilac Dubravko Čapara zatražio je 30- dnevnog pritvora za njega i zbog opasnosti da će uticati na svjedoke i ponovio djelo za koje se sumnja.

Lovrenovićev DNK

Petković je optužen da je bio vođa grupe koja se, zajedno sa grupom Dušana Lovrenovića, od 2020. godine bavila međunarodnim švercom droge i oružja. I Petković se, kao i nedavno uhapšeni Dario Jekić iz predmeta Storage, nakon 10 mjeseci bijega, u pratnji advokata, predao sudskoj policiji Suda BiH. Tužilac Čampara je istakao da Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS od decembra 2021. gone grupe koje djeluju na području Gradiške i Banjaluke i bave se međunarodnim švercom droge i oružja. Prema podacima Europola, droga je nabavljena u Crnoj Gori, uskladištena u Gradišci, a preprodavana u Hrvatskoj i drugim zemljama EU. Pištolje su nabavljali iz Slovačke, koje su također skladištili i prerađivali u Gradišci, a prodavali širom Evrope.

“Počeli smo provjeravati ovu informaciju i identifikovali članove i vođe ove grupe – Lovrenovića (Dušan i njegov otac Milivoj – Čaruga, op. a) i Predraga Petkovića. Počeli smo sa prikupljanjem dokaza, video nadzorom sa graničnih prelaza, autoputeva, DNK uzoraka. Tako smo za 480 kg droge utvrdili kada je u pitanju Gradiška i ko ju je donio, a ko preuzeo. U kući u kojoj je bila pohranjena pronašli smo DNK Dušana Lovrenovića”, rekao je tužilac i dodao da su članovi grupe uhapšeni, ali da je 6-7 osumnjičenih uspjelo da pobjegne, od kojih je jedan Petković.

Dušan Lovrenović je uhapšen u Hrvatskoj i čeka se njegovo izručenje, a prošle sedmice se predao i Jekić. Jedan od najopasnijih – bivši specijalista Milivoje Lovrenović Čaruga i dalje je u bjekstvu, zbog čega mnogi svjedoci i oni koji žele da sarađuju s Tužilaštvom strahuju za vlastiti život, navodi Čampara. Podsjetimo, Čaruga je osumnjičen za ubistvo Strahinje Stojanovića (30) u Beogradu, a Tužilaštvo ima saznanja da mu je upravo Predrag Petković pomogao da pobjegne i da se sakrije od zakona.

PROČITAJ:   Drama u sarajevskom naselju Dolac Malta: U masovnoj tučnjavi tri osobe povrijeđene, jedna uhapšena

Čapara je dodao da se Petković sumnjiči da je drogu nabavljao i od drugih grupa, poput grupe Aleksandra Nikolića iz Istočnog Sarajeva i izvjesnog Pejovića iz Foče. Te grupe su drogu prenosile iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, a grupe Petković i Lovrenović bile su zadužene za dalju distribuciju u EU.

Osveta poglavici

– Ove grupe su zarađivale velike sume novca švercom droge, a prebacivale su i do tone droge u EU. Koliko su sve te grupe opasne vidi se iz činjenice da je prije nekoliko dana u Gradišci iz osvete zapaljena zgrada načelnika PU u Gradišci, te da se vjeruje da su pripadnici Lovrenovićeve grupe koji su na slobodi stoje iza toga, rekao je državni tužilac. S druge strane, advokat Simo Tošić smatra da Petkovića treba zabraniti, s čime se Čapara nije složio.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima