back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine 21. marta, čime se želi ukazati na jedinstvenost tog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrisali u naše društvo.

Anela Tatar Klarić iz Konjica je majka djevojčice Jasmine koja ima Down sindrom. Rekla nam je da nikada nije gledala negativno na to.   

“Ne bih mogla zamisliti život bez nje. To su djeca ljubavi, iskrena djeca. Imam troje djece, a ona je posebna. Ona i brat su u vrtić obukli šarene čarape sa ostalim drugarima. On priča da je danas dan šarenih čarapa i da ima sestru sa Down sindromom. Učim ga da je ona drugačija, da treba polako sa njom” – kazala je Anela.

“Jasmina pohađa drugi razred i prati nastavu po posebnom planu i programu. Ima istu asistenticu već dvije godine s kojom se uklopila, ali i pored škole ona pohađa dodatnu nastavu u Sarajevu i Mostaru, a vodimo je i privatno logopedu, defektologu. Radimo i kući, jer treba uraditi zadaću” – ispričala je Jasminina mama za radiokonjic.ba.

svjetski dan osoba s down sindromom
Jasmina

Anela je dodala da je njena kćerka sa četiri godine počela da pohađa vrtić i da joj je to mnogo pomoglo da se socijalizuje. Osim toga, svojim savjetima pomaže i drugim mamama da što bezbolnije odgoje djecu koja imaju Down sindrom.

Zajedničkim druženjem, bojenjem i oslikavanjem, sa šarenim čarapama na nogama Dan osoba sa Down sindromom je obilježen u konjičkim školama i vrtićima. 

radiokonjic.ba

21.03.2024.

alisa@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima