back to top

Drugi upravo čitaju

Nastavak radova na uređenje parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

Pripreme za ljetnu sezonu i Smotru izviđača BiH na Boračkom jezeru  

Novi projekat uređenja kampa konjičkih izviđača na Boračkom jezeru...

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

Vlada HNK: Upravi za ceste HNK  20,8 miliona KM za regionalne saobraćajnice

Vlada je, na današnjoj 15. redovnoj sjednici, osim objavljene odluke o refundaciji plaćenog poreza na promet prvom nekretninom, usvojila i Informaciju o Planu rasta za Zapadni Balkan. Naime, u novembru 2023. Evropska je komisija usvojila novi Plan rasta za Zapadni Balkan u cilju jačanja privrednog rasta i ubrzavanja prijeko potrebnog socioekonomskog približavanja. Ujedno, cilj je omogućiti intenziviranje reorganizacije i ulaganja kako bi se značajno ubrzao proces proširenja i rasta privrede ovog prostora. Vijeće ministara BiH na tom je tragu donijelo odluku o formiranju Radnog tima kojim predsjeda predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a u koji je uključena i premijerka HNK-a Marija Buhač.

Na prijedlog Ministarstva finansija, usvojena je Odluka kojom je utvrđena najniža plata za sve djelatnike koji primaju platu iz Budžeta HNK-a za period od 1. januara do 31. decembra 2024. godine, u neto iznosu od 778,00 KM. To predstavlja 60 % prosječnog iznosa mjesečne neto plate isplaćene po uposleniku u FBiH u posljednjem tromjesečju 2023. godine.

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, Vlada je usvojila niz odluka, a posebno je značajan Plan i program Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza, u ukupnom iznosu od 20.754.316,47 KM. Od toga, 8.754.316,47 KM odnosi se na nedovršene projekte iz prethodne godine, dok 2,2 miliona idu za redovno održavanje, a 9,1 milion za pojačano investicijsko održavanje odnosno obnovu i izgradnju regionalnih saobraćajnica.

vlada hnk: upravi za ceste hnk  20,8 miliona km za regionalne saobraćajnice

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojena je Odluka o odobravanju i utrošku novčanih sredstava za nastavak provođenja Kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u iznosu od 200.000,00 KM. Usvojena je i Odluka o odobravanju utroška novčanih sredstava za nabavku metadona u iznosu od 100.000,00 KM za potrebe liječenja ovisnika registrovanih u Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti Mostar. Zatim, Odluka o odobravanju i načinu utroška sredstava za finansiranje proljetnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području HNK-a u iznosu od 120.000,00 KM.

Vlada je danas usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja. Važno je naglasiti kako su time obuhvaćena i nova pomagala za žene koje se liječe od raka dojke, a koja dosad nisu bila na tom spisku.

vlada hnk: upravi za ceste hnk  20,8 miliona km za regionalne saobraćajnice

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je odobrila 90.000,00 KM jedinicama lokalne samouprave u svrhu prezentacije i promovisanja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača na poljoprivrednim sajmovima, manifestacijama, izložbama te za stvaranje povoljnijeg okruženja i mogućnosti za razvoj i poticaj poljoprivrede kao osnovne privredne grane u HNK-a. Posebnom je odlukom Međunarodni sajam privrede Mostar proglašen sajmom od posebnog značaja za Kanton te je za njegovo održavanje izdvojeno 60.000,00 KM.

Vlada je Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša odobrila 80.000,00 KM za izradu Strategije razvoja turizma HNK-a za period 2024. – 2030. te 20.000,00 KM za reviziju Plana upravljanja otpadom u HNK-a za period 2024. – 2030.

radiokonjic.ba/ Vlada HNK

21.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima