Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

0

Ove godine se obilježava pod sloganom “Sve što radimo, radimo od srca”

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8. maja u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koja traja do 15. maja. Ove godine se obilježava pod sloganom “Sve što radimo, radimo od srca”.

Humanost i ljubaznost najjači su alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se suočavamo poručila je za radiokonjic.ba sekretarka Crvenog križa Konjic Šaha Kurtović.

“Nekome pomoći, učiniti dobro dijelo je nagrada za osobu koja to radi, nagrada na volontera. Tokom cijele godine zajedno sa volonterima provodimo razne aktivnosti, od organizovanja darivanja krvi, pomaganja drugim ljudima, posjećivanja starijim, iznemoglim, pokretanja humanitarnih akcija. Ove godine smo imali i podjelu paketa Federalnih robnih rezervi i skoro smo završili i sa tom aktivnošću, a od početka ove godine vršimo obuku prve pomoći u osnovnim školama u Konjicu. Posebno bih izdvojila od svih aktivnosti, posjetu i pomoć starijim osobama. Tu njihovu radost na licima, taj osjećaj da im samo otvorite vrata da s njima samo porazgovarate, danima se vi poslije toga dobro osjećate. “Tvoje je samo ono što daš” je neka moja vodilja kroz sve ove godine volontiranja i od kako obavljam funkciju sekretarke Crvenog križa Konjic” kazala je Šaha Kurtović.

svjetski je dan crvenog križa i crvenog polumjeseca
Sekretarka Crvenog križa Konjic, Šaha Kurtović

U Sedmici Crvenog križa nastavlja se podrška građanima i zajednici kroz aktivnosti koje će provoditi volonteri Crvenog križa Konjic. “U znaku ove sedmice, organizovat ćemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi 11.maja u Općoj bolnici Konjic od 14 do 18 sati, a ukoliko bude potrebno produžit ćemo i dalje. Osim toga planirali smo da posjetimo stare aktiviste, volontere Crvenog križa Konjic, a ove sedmice nastavit ćemo sa aktivnostima obuke prve pomoći u osnovnim školama” naglasila je sekretarka Crvenog križa Konjic.

Crveni križ Konjic trenutno broji 52 člana, a pri realizaciji mnogih aktivnosti saradnju i podršku im pružaju kako institucije iz našeg grada, tako i sugrađani koji se rado odazivaju u svim aktivnostima.

Ukoliko želite donirati neki prilog ljudima u potrebi, ili dobiti neku drugu informaciju, prostorije Crvenog  križa Konjic otvorene su radnim danima od 7 do 15 sati u ulici Kolonija bb.

radiokonjic.ba

08.05.2023.