4.3 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30.godišnjica od formiranja 4....

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Sajam trešnje 2022: Konjičanin Šerif Korić dobitnik medalje Zlatna trešnja za Bagremov med

Održan je 20. Međunarodni Sajam privrede, poljoprivrede i turizma...

U Staroj džamiji u Gornjoj mahali u Seonici u nedjelju program pod nazivom “Tragovima kulturnog naslijeđa”

U nedjelju 23. oktobra u okviru manifestacije “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja” održat će se prateći off program kojeg Narodni univerzitet realizuje ove godine u saradnji sa Medžlisom IZ Konjic. Program počinje u 13 sati nakon podne namaza a u njemu učestvuju imami Medžlisa IZ Konjic, Hor Sejfullah te derviši Tarikatskog centra IZ u BIH.  O programu je za radiokonjic.ba govorio glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

u staroj džamiji u gornjoj mahali u seonici u nedjelju program pod nazivom “tragovima kulturnog naslijeđa”
Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic

“U nedjelju 23. oktobra, od 13 sati, odnosno od podne namaza počinje mevlud i zikr u Staroj džamiji u Seonici . U sklopu naše manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule” i “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja”, željeli smo da dođemo u Seonicu u Staru džamiju koja je Nacionalni spomenik BiH, koja sada zbog nove džamije koju imamo u naselju i nije često u aktivnostima, pa smo željeli da skrenemo pažnju na tu džamiju. Da skrenemo pažnju na naše nacionalno, duhovno, kulturno blago. Ono što je čar ovog programa da zajedno u njemu učestvujemo, mi imami Medžlisa IZ Konjic, naš Hor Sejfullah ali i derviši Tarikatskog centra IZ u BIH”, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Konjic za radiokonjic.ba.

Program nosi naziv  “Tragovima kulturnog naslijeđa”, gdje će hor Sejfullah zajedno sa dervišima Tarikatskog centra programom mevluda i zikra  osvježiti duhovno prostor Stare džamije u Seonici, koja je Nacionalni spomenik BiH, ali prije toga i posjetiti znamenitosti našeg grada.

u staroj džamiji u gornjoj mahali u seonici u nedjelju program pod nazivom “tragovima kulturnog naslijeđa”
Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic

“Sejfullah će zajedno sa dervišima Tarikatskog centra nastupiti i prirediti jedan program mevluda i zikra . Imat ćemo priliku toga dana da posjetimo i najznačajnije tačke koje govore koje educiraju javnost o svom bogatstvu kulturno historijskog naslijeđa Konjica i njegove okoline. Prošetat ćemo sa našim gostima i kroz fundus Zavičajnog muzeja, Rodne kuće Zuke Džumhura, Memorijalne sobe ali govorit ćemo i o najznačajnijem Nacionalnom spomeniku, Konjičkoj ćupriji“, kazao je direktor NU Konjic Benjamin Mušinović.

PROČITAJ:   Konjic:Obilježena 11.godišnjica smrti Jasmina Guske

Organizator manifestacije  “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja” ističe kako je cilj manifestacije koja ima duhovni i edukativni karakter također da se skrene pažnja na ljepote našeg grada, te da se pokaže ljudima da je Konjic grad u koji se dolazi a da se kroz njega nikako samo ne prolazi.

radiokonjic.ba

21.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

Možda vas zanima