back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

U Staroj džamiji u Gornjoj mahali u Seonici u nedjelju program pod nazivom “Tragovima kulturnog naslijeđa”

U nedjelju 23. oktobra u okviru manifestacije “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja” održat će se prateći off program kojeg Narodni univerzitet realizuje ove godine u saradnji sa Medžlisom IZ Konjic. Program počinje u 13 sati nakon podne namaza a u njemu učestvuju imami Medžlisa IZ Konjic, Hor Sejfullah te derviši Tarikatskog centra IZ u BIH.  O programu je za radiokonjic.ba govorio glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

u staroj džamiji u gornjoj mahali u seonici u nedjelju program pod nazivom “tragovima kulturnog naslijeđa”
Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ Konjic

“U nedjelju 23. oktobra, od 13 sati, odnosno od podne namaza počinje mevlud i zikr u Staroj džamiji u Seonici . U sklopu naše manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule” i “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja”, željeli smo da dođemo u Seonicu u Staru džamiju koja je Nacionalni spomenik BiH, koja sada zbog nove džamije koju imamo u naselju i nije često u aktivnostima, pa smo željeli da skrenemo pažnju na tu džamiju. Da skrenemo pažnju na naše nacionalno, duhovno, kulturno blago. Ono što je čar ovog programa da zajedno u njemu učestvujemo, mi imami Medžlisa IZ Konjic, naš Hor Sejfullah ali i derviši Tarikatskog centra IZ u BIH”, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Konjic za radiokonjic.ba.

Program nosi naziv  “Tragovima kulturnog naslijeđa”, gdje će hor Sejfullah zajedno sa dervišima Tarikatskog centra programom mevluda i zikra  osvježiti duhovno prostor Stare džamije u Seonici, koja je Nacionalni spomenik BiH, ali prije toga i posjetiti znamenitosti našeg grada.

u staroj džamiji u gornjoj mahali u seonici u nedjelju program pod nazivom “tragovima kulturnog naslijeđa”
Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic

“Sejfullah će zajedno sa dervišima Tarikatskog centra nastupiti i prirediti jedan program mevluda i zikra . Imat ćemo priliku toga dana da posjetimo i najznačajnije tačke koje govore koje educiraju javnost o svom bogatstvu kulturno historijskog naslijeđa Konjica i njegove okoline. Prošetat ćemo sa našim gostima i kroz fundus Zavičajnog muzeja, Rodne kuće Zuke Džumhura, Memorijalne sobe ali govorit ćemo i o najznačajnijem Nacionalnom spomeniku, Konjičkoj ćupriji“, kazao je direktor NU Konjic Benjamin Mušinović.

Organizator manifestacije  “Večeri duhovne muzike- iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja” ističe kako je cilj manifestacije koja ima duhovni i edukativni karakter također da se skrene pažnja na ljepote našeg grada, te da se pokaže ljudima da je Konjic grad u koji se dolazi a da se kroz njega nikako samo ne prolazi.

radiokonjic.ba

21.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

alisa@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima