back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

UABNOR Konjic i PD „Borašnica“ u subotu učestvuju u obilježavanju 82. godišnjice „Igmanskog marša“

„Igmanski marš“ jedna je od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Zajedno sa brojnim članovima Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz BiH i regiona, planinarima, kao i građanima koji nastoje očuvati sjećanje na važan događaj, u subotu, 27.januara, na Velikom Polju na Igmanu okupit će se i  članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Konjic i članovi PD „Boračnica“ Konjic.

“Igmanski marš” izveden je u noći 27. i 28. januara 1942. godine po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na -38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša, Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Važno je prisjećati se ovog događaja sa porukom da antifašizam nije iskorijenjen, kazao je predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a u BiH, Sead Đulić.

„Obilježavanje “Igmanskog marša” počelo je prošle sedmice u okolini Vogošće, u mjestu Grabljive njive, jer je sa te lokacije krenuo “Igmanski marš”. Također, u mjestu Han Pijesak u mjestu Pjenovac obilježeno je stradanje Prvog bataljona Prve proleterske brigade 1942. godine. To su bile sve pripreme pred glavno obilježavanje“– kazao je Đulić.

Centralna manifestacija bit će upriličena kod spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju na planini Igman.

„Učesnici će se okupiti na Igmanu, a onda kreću na 8000 kilometara dug marš, svi oni koji su u mogućnosti da maršuju. Očekujemo goste iz svih država nekadašnje Jugoslavije, jer je ovo naše zajedničko naslijeđe“– naveo je Đulić, dodavši da se kultura sjećanja mora razvijati.

„Važna je kultura sjećanja kao nadahnuće za nas danas kako bismo spremnije, odlučnije i snažnije odgovarali na današnje oblike neofašističkog djelovanja koje je sve jače širom svijeta, pa i kod nas u BiH. Mi koji mislimo drugačije i koji mislimo na budućnost na ovakvim mjestima se nadahnjujemo kako bi se snažnije borili protiv zla koje je prisutno“- naveo je Đulić.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Konjic i ove godine organizuju odlazak na “Igmanski marš”. Prijave traju do petka navečer, kazao je predsjednik ovog udruženja, Ćazim Ćibo.

„Mi svake godine organizujemo prijevoz za “Igmanski marš”, ali ove godine, s obzirom da se veliki broj članova prijavio da ide samostalno automobilima, ove godine će odlazak biti organiziran na taj način. Pridružili su nam se i članovi PD „Borašnica“ Konjic, koji će organizovanim prijevozom ići do Spomen-kosturnice na Brezovači, odakle će oni započeti planinarsku turu. Svi zaintersovani mogu se prijaviti do petka navečer, a polazak je planiran u subotu u 08:00 sati ispred Gradske džamije.“– kazao je Ćibo.

Planinarsko društvo „Borašnica“ Konjic nastoji i na ovaj važan datum dati svoj doprinos, poručio je predsjednik društva, Rasim Nuhić.

“Igmanski marš” dio je tradicije planinara pa i nas članova Planinarskog društva „Borašnica“. Svake godine imamo mnogo zainteresovanih za ovu turu, gdje se na planini Igman okupljaju planinari, antifašisti i svi drugi građani. Svake godine nastojimo na ovaj način dati svoj doprinos.“- kazao je Nuhić.

radiokonjic.ba

24.01.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]