Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

JU Dječije obdanište “Zulejha Begeta” predstavila Edukativni zabavnik “Djeca čuvari lokalne kulturne baštine”

Jedan od zadataka Godišnjeg plana i programa JU Dječije obdanište “Zulejha Begeta” je razvijanje ljubavi prema gradu i domovini. Roditelji i odgajateljice u  tom procesu imaju vrlo važnu ulogu i obavezu da kod djece od najranije dobi kroz igru jačaju ljubav i kreiraju svijest o važnosti  njegovanja vlastitog kulturno-historijskog nasljeđa.

A kako voljeti nešto, što dovoljno ne poznajemo? Pedagogica i stručna saradnica u JU “Zulejha Begeta” Vahida Kadić je u saradnji sa stručnim timom ove ustanove pronašla rješenje – izrada edukativnog zabavnika “Djeca čuvari lokalne kulturne baštine”. Ovaj zabavnik  osmišljen tako da djeca rješavajući zadatke uz pomoć roditelja, putuju kroz Konjic i tako upoznaju historiju našeg grada, ali i domovine, pojasnila je Kadić.

“Sadržaj ovog zabavnika se 90% odnosi na Konjic, odnosno na kulturno-historijsko nasljeđe u našem gradu. Dio sadržaja odnosi se na stvari koje su vezane za BiH, odnosno za njena osnovna obilježja kao što je zastava. Zadaci u cijelom zabavniku su prilagođeni djeci predškolskog uzrasta, to je bila moja osnovna ideja vodilja. Moram istaknuti da nisam samostalno radila, dio zabavnika su uradile i naše vrijedne odgajateljice čiju kreativnost moram pohvaliti. Legendu o nastanku  Konjica napisala je Sajra Pirkić, a ja sam tu legendu pretočila u priču sa slikama kako bi ona bila prihvatljiva i zanimljiva djeci predškolskog uzrasta.”

ju dječije obdanište “zulejha begeta” predstavila edukativni zabavnik "djeca čuvari lokalne kulturne baštine"
Pedagogica i stručna saradnica u JU Dječije obdanište “Zulejha Begeta”, Vahida Kadić.

S obzirom na to da djeca predškolskog uzrasta ne čitaju, neophodno je da se u rješavanja zadataka uključe i roditelji.

“Zadatak roditelja je da pročitaju  i da zajedno sa djetetom učestvuju u rješavanju svakog zadataka koji se nalazi u zabavniku. Igra je osnovna aktivnost predškolskog djeteta. Često primjećujemo da roditelji ne učestvuju u igri djece, jako je važno usmjeriti dječiju igru i pričati sa djecom tokom igre kako bismo utjecali na razvoj svih njihovih psihomotornih funkcija, prvenstveno govora odnosno komunikacije sa djecom” kazala je Kadić.

Ideja za  ovaj  projekat koji su podržali Grad Konjic i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK rodila se prije nešto više od dvije godine, tokom priredbe na kojoj su djeca učestvovala u tradicionalnoj bosanskoj nošnji, a u junu prošle godine javnost je obaviještena da je edukativni zabavni “Djeca čuvari lokalne kulturne baštine” spreman za štampanje.

“To je bila priredba povodom Dana nezavisnosti BiH, gdje su djeca nosila našu tradicionalnu nošnju. U edukativnom zabavniku nalaze se dvije fotografije sa te priredbe, koje sam stavila da bih dočarala koliko vrijedno naše odgajateljice i odgojno- obrazovno osoblje radi sa djecom na podizanju svijesti i ljubavi prema gradu i domovini. Tada se rodila ideja da to neki dodatni način poboljšamo. “

Pitali smo i kakve su reakcije  roditelja i mališana  Dječijeg obdaništa  “Zulejha Begeta”, ali i da li je moguće da se ovaj zabavanik nađe na policama lokalnih knjižara i na taj način učini dostupnim svim mališanima grada Konjica.  

“Reakcije djece u vrtiću su izrazito pozitivne, sviđaju im se zadaci. Odgajateljice koriste sadržaje edukativnog zabavnika u redovnim aktivnostima, povezanim sa zadacima iz Godišnjeg plana i programa. Djeci se jako sviđa zastava BiH koja se otiskuje prstima ali i priče iz ovog edukativnog zabavnika, koje su prilagođene njima i djeca ih vole slušati. Reakcije roditelja, prema onom što smo čuli, su također pozitivne. Osluškujući reakcije roditelja i djece, iako mi to nije bila namjera, razmislit ću o tome da zabavnik na neki način učinimo dostupnim svakom djetetu predškolskog uzrasta u Konjicu.”

Za kraj Kadić je istaknula da je jako važno da oni koji odlučuju  o obrazovnoj politici u našoj državi prepoznaju značaj njegovanja ovih vrijednosti kod djece najranijeg uzrasta, te zahvalila onima koji su podržali ovaj projekat- Gradu Konjicu i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

radiokonjic.ba

24.01.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima