-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Preminuo član hora “Sejfullah” Elmas Alić

Elmas Alić, član hora "Sejfullah", preminuo je jučer u...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Učiteljica Šejla Begeta: Ponovo bih izabrala ovaj posao

Danas se obilježava 5.oktobar, Međunarodni dan učitelja, koji je UNESCO ustanovio 1994.godine. Tim povodom donosimo vam priču o mladoj učiteljici Šejli Begeti, koja je svoju ljubav prema djeci usmjerila i kroz odabir učiteljskog poziva i bez obzira na sve poteškoće koje ovo zanimanje u današnjem vremenu donosi, ona bi kaže, ponovo birala isti posao.

“Bez obzira na cjelokupnu situaciju i sve poteškoće koje prate ovaj posao, opet bih izabrala da budem učiteljica. S djecom je sve drugačije i puno ljepše. Kada zatvorite vrata učionice i kada ste u društvu tih malih bića, onda je to nešto sasvim drugo”-kazala je učiteljica Šejla.

Ona je nakon rada u Prvoj osnovnoj školi, od ove školske godine, prešla u područnu školu u Bijeloj, gdje u razredu ima samo dvije učenice. Upoređujući prednosti i nedostatke rada u centralnoj i područnoj školi, ova mlada učiteljica, kazala je da rad u školi u gradu podrazumijeva puno više obaveza.

“U centralnoj školi ima mnogo više djece i to znači i puno više obaveza. Nažalost, nismo u mogućnosti da se posvetimo svakom djetetu pojedinačno, a kao prednost bih izdvojila druženje djece u razredu. S druge strane, rad u područnoj školi je interesantan, jer možemo da izađemo vani i da sve vidimo, istražimo i naučimo. Također, mnogo više pažnje se može posvetiti pojedinačno djetetu, odnosno individualnom radu. Inače, nastavni plan i program je svugdje isti, tako da što se tiče tog dijela, apsolutno je isto kao i u centralnim školama”-navela je naša sagovornica.

Kod obavljanja učiteljskog posla jako je važno izgraditi dobar odnos sa učenicima i stvoriti pozitivnu atmosferu u učionici.

“Pristup djeci danas je jako važan. Gledišta sam da ne možemo velikim kaznama i silom postići dobre rezultate. Uvijek sam tu za dogovor i sa djecom se stvarno možete dogovoriti. Najvažnije je u učionici napraviti dobru atmosferu i drugarstvo između djece. Na taj način se oni nadopunjuju, pomažu, vjeruju i štite jedni druge”-istaknula je učiteljica Šejla Begeta.

PROČITAJ:   Zijad Padalović iz Konjica osuđen na 7 godina i 6 mjeseci

radiokonjic.ba

05.10.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima