13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Udruženje žena”Nera”dodijelilo nagrade: Priznanje”Super Nera”pripalo Maidi Jugović, a priznanje”Solidarnost na djelu” doktorici Lejli Nuhanović-Gakić

Večeras je u Konjicu otvoren 2.međunarodni Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva „Planeta ŽeNERA“ u organizaciji Udruženja žena „Nera“ Konjic.

Tom prilikom dodijeljene su i nagrade „Super Nera“ i „Solidarnost na djelu“.Ove godine nagrada „Super Nera“ pripala je psihologinji Maidi Jugović, članici udruženja, koja je svojim radom i zalaganjem ostvarila zapažen rad u Udruženju „Nera“.

udruženje žena"nera"dodijelilo nagrade: priznanje"super nera"pripalo maidi jugović, a priznanje"solidarnost na djelu" doktorici lejli nuhanović-gakić
Maida Jugović dobila priznanje “Super Nera”

„Mnogo mi znači, zato što smatram da je najvažnije neko prizananje ono unutar organizacije u kojoj radiš i od svojih kolega. Mnogo sam sretna što sam baš ja „Super Nera“ i još ne mogu da vjerujem da sam nakon godinu dana rada dobila ovo priznanje“-rekla je Jugović.

Nagrada „Solidarnost na djelu“ pripala je Lejli Nuhanović-Gakić, doktorici u Općoj bolnici Konjic, za nesebično zalaganje na polju socijalne pravde, humanitarnog rada i podrške građanima Konjica. Naime, doktorica Nuhanović-Gakić, podržala je inicijativu Udruženja „Nera“ da se za potrebe obavljanja ginekoloških pregleda žena sa invaliditetom nabavi odgovarajući ginekološki stol, predloživši ujedno i da se uz postojeću inicijativu doda i nabavka opreme za mamograf (držači i komprese) kako bi žene sa većim grudima mogle obaviti kvalitetan pregled. Doktorica Nuhanović-Gakić, koja se zalaže za kvalitetne preglede svih žena, kao vijećnica u Gradskom vijeću, inicijativu je iznijela na posljednjoj sjednici, kako bi upoznala vijećnike i vijećnice, ali i Gradsku upravu o potrebi da se ženama omoguće kvaliteteni zdravstveni pregledi.Govoreći o uručenom priznanju, doktorica Nuhanović-Gakić, kazala je da joj pričinjava veliko zadovoljstvo.

udruženje žena"nera"dodijelilo nagrade: priznanje"super nera"pripalo maidi jugović, a priznanje"solidarnost na djelu" doktorici lejli nuhanović-gakić
Doktorici Lejli Nuhanović-Gakić uručeno priznanje “Solidarnost na djelu”

„Za mene je ovo, zaista, velika čast i zadovoljstvo. To nije floskula koja je uobičajena, nego ona koja je došla iz srca. Ovo je veliko priznanje za mene, jer od  toliko žena u našem gradu, koje su aktivne na mnogim poljima, da su mene prepoznale kao jednu od tih i nagradile. Drago mi je da se moje djelo i rad cijeni i da me ljudi prepoznaju, i to oni obični ljudi, odakle sam i ja potekla”-kazala je doktorica Nuhanović-Gakić.

Festival „ŽeNERA“ se održava pod motom „Raširi krila“, a okupit će oko stotinu žena iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Planirano je nekoliko edukativnih, ali i revijalnih programa, kazala je Elvedina Dina Alić, predsjednica Udruženja žena „Nera“ Konjic.

udruženje žena"nera"dodijelilo nagrade: priznanje"super nera"pripalo maidi jugović, a priznanje"solidarnost na djelu" doktorici lejli nuhanović-gakić
Elvedina Dina Alić, predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic

„Jako smo sretne što smo uspjele i ove godine organizovati Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva „Planeta ŽeNERA“. Aktivistički festivali zahtjevaju jedan poseban program i ženski prostor za koji se mi borimo, a ove godine naš prostor je ispunjen pričom o nasilju nad ženama, institucionalnim mehanizmima i mehanizmima nevladinog sektora koji  koji će se pokrenuti i koji su pokrenuti u zaštiti žena od nasilja”-navela je Alić.

U subotu će u holu Srednje škole Konjic u 10 sati biti održana panel diskusija“ Institucionalni mehanizmi zaštite žena od nasilja“, a u 11:30 druga panel diskusija „Predstavljanje mreže pomagačica 4P“, dok će u 14 sati u Titovom bunkeru biti održana radionica „Ja Valteruša“ koju će voditi Sabina Talović iz Pljevlja. U večernjim satima, u 19:30, biće održana „Duškologija“ i književnica Duška Mušić iz Ploča.

U nedjelju,  posljednjeg dana festivala, biće održana u 10 sati radionica „Razbibriga o sebi“ koju će voditi Anela Selimović, socioterapeutkinja i Maida Jugović, psihologinja.

radiokonjic.ba

04.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima