3.5 C
Konjic
4 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Nejra Ćibo: “Obrazovanje je put, a ne cilj”

Da u znanje vrijedi ulagati i da se svaki...

Konjičanka Nedžma Mahmutović kreirala edukativne bojanke za djecu

Da se znanje, rad i trud isplati, pokazuje primjer...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FHMZ: Narandžasti meteoalarm od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23:59 sati.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje zbog vjetra čiji intenzitet...

Medžlis islamske zajednice Konjic: Uručeno 115 hedija za novorođenu djecu u 2022.godini

Fond za roditeljstvo Medžlisa islamske zajednice Konjic postoji od...

Radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba...

Uposlenici Doma zdravlja u štrajku od 14. novembra?

Zahtjev za pokretanje štrajka predat menadžmentu Doma zdravlja i PU Konjic

Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu  Doma zdravlja Konjic najavio je štrajk za 14. novembar. Traže isplatu zaostalih bruto plaća, toplih obroka i naknada za prijevoz.

Amer Kerić predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic kaže da su jutros (03.11.2022.) predali zahtjev za pokretanje štrajka menadžmentu Doma zdravlja i policijskoj upravi Konjic.

                “Nezavisna sindikalna organizacija radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic odlučila se na generalni štrajk koji je jutros uredno i najavljen našem poslodavcu, menadžmentu Doma zdravlja Konjic i policijskoj upravi. Sa štrajkom počinjemo 14. novembra” – poručio je Kerić.

Uposlenici Doma zdravlja u štrajku od 14. novembra?
Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic

Iz Sindikata poručuju da je razlog za pokretanje štrajka višegodišnje kršenje osnovnih radničkih prava, prava na platu, i jedini zahtjev za obustavu i odustajanje od štrajka jeste uplata svih dugujućih primanja, a predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja pojašnjava:

                “Da napomenem, nama se doprinosi ne uplaćuju već 15 godina. Imamo samo jedan zahtjev a to je uplata zaostalih bruto plata, i svih dodataka koji idu na plate. To je naš osnovni zahtjev da konačno u mjesecu novembru dobijemo platu sa uplaćenim doprinosima odnosno da u tekućem mjesecu budemo isplaćivani za protekli.”

Iz Sindikata poručuju i da će najvjerovatnije već početkom naredne sedmice krenuti u štrajk upozorenja, a u narednih pet dana očekuju i da poslodavac postupi u skladu sa aktom sindikata o pokretanju štrajka, odnosno da se definiše minimum poslova koji se moraju obavljati tokom samog štrajka. Na koji način će štrajk utjecati na pacijente, predsjednik sindikata pojašnjava:

                “Već pravimo korake koji će ublažiti utjecaj ovog štrajka na pacijente. Imamo veliki broj hroničnih pacijenata koji koriste mjesečnu ili tromjesečnu terapiju i njih molimo da se već sada obezbijede sa potrebnom terapijom, a mi ćemo Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK uputiti molbu da odobri lijekove koji su im potrebni, a čije propisivanje bi moglo kasniti tokom štrajka, pa bi bilo dobro da takvi pacijenti imaju neku zalihu lijekova. Naravno, ni u kojem slučaju mi nećemo ugroziti zdravlje naših stanovnika. U narednim danima ćemo sa poslodavcem odrediti onaj zakonski minimum poslova koje ćemo obavljati tokom štrajka, a to podrazumijeva najhitnije slučajeve i zdravstvene usluge prema  djeci. ”

PROČITAJ:   Covid 19: u HNK pozitivne četiri osobe, jedna iz Konjica

Sva hitna stanja i pacijenti kojima se zbog štrajka neće moći pružiti zdravstvena usluga u Domu zdravlja Konjic odnosno hitnoj pomoći i kod porodičnog ljekara – biće proslijeđivani u druge zdravstvene ustanove poručuje predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic:

                “Pacijenti kojima se zbog nedovoljnog stanja hitnosti ne bude mogla pružiti pomoć u našoj ustanovi, biće otpremljeni ili prevezeni do najbliže zdravstvene ustanove koja nije u štrajku. ”

A u ovom slučaju, najbliža zdravstvena ustanova koja nije u štrajku je Opća bolnica Konjic.

03.11.2022.

radiokonjic.ba

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima