back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Uprava Doma zdravlja Konjic: 12 plata u 2022.godini

U svakom kalendarskom mjesecu je uplaćena jedna neto plata radnicima.

S obzirom na brojnost upita predstavnika medija, u interesu javnosti, Uprava Javne ustanova Dom zdravlja Konjic obavještava javnost da je stav uprave da prava radnika nisu sporna. Poslodavac se ne može miješati u rad sindikata a samim tim ni u organizovanje akcija u borbi za zaslužene i zarađene plate radnika uključujući i proteste.

Uprava obavještava javnost da je prvi put nakon dugo godina poslodavac uspio da uplaćuje bruto plate. Kao Uprava smo zahvalni na podršci koju smo imali od decembra 2021. godine da bi mogli plaćati tekuće obaveze i da je spriječena blokada rada ustanove.

U 2022. godini do danas je uplaćeno 11 bruto plata radnika a do kraja sedmice će se izvršiti uplata neto plata radnicima za septembar 2022. godine, tj. 12 plata u 2022. godini, u svakom kalendarskom mjesecu je uplaćena jedna neto plata radnicima.

Kašnjenje dvije plate datira još do pravnog prednika JU Opšte bolnice Konjic, jedna plata kasni duže od dvije decenije a druga plata duže od jedne decenije. U momentu nastanka JU Dom zdravlja Konjic, februara 2016. godine, preuzet je dug od 8 miliona KM od pravnog prednika JU Opšte bolnice Konjic.

Dom zdravlja Konjic odnosno pravni prednik JU Opšta bolnica Konjic i prije potpisivanja novih Kolektivnih ugovora nije bio u mogućnosti isplaćivati plate sa svim pripadajućim porezima i doprinosima, a potpisivanjem istih stvoreno je dodatno finansijsko opterećenje, jer godinama unazad sredstva za isplatu bruto plata i naknada radnicima nisu obezbijeđena.

Iznos koji je planiran i dodijeljen budžetom Vlade HNK na godišnjem nivou zajedno sa tranšom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK nije dovoljan za isplatu plata po kolektivnim ugovorima.

radiokonjic.ba

06.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima