back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Uz izostanak podrške, upitan nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima

Šest Košarkaškoje reprezentacije Bosne i Hercegovine treba da učestvuju na velikim takmičenjima u naredna dva mjeseca. Dva kadetska i juniorska evropska prvenstva u narednih 20 dana, nakon čega slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Eurobasketu u septembru, kao i istorijski nastup ženske seniorske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Košarka Federacija BiH obezbijedila je dio sredstava za pripreme naših reprezentacija, uz pomoć sponzora i dijela institucija, kojima smo na tome veoma zahvalni. Međutim, s obzirom na enormne troškove potrebne za nastupe na EP i SP, jednostavno ne možemo zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali smo uglavnom nailazili na negativne odgovore, često ignorisani. Ovo se posebno odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da se, recimo, iz državnog ili saveznog budžeta izdvaja više novca za pojedine klubove i saveze nego za nacionalne selekcije? Posebno za Košarkakoji su toliko puta usrećili našu naciju i namjeravaju to učiniti u narednim mjesecima – ako budu u mogućnosti da idu na kontinentalna i svjetska takmičenja.

Situacija je, da budem potpuno otvorena i direktna, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim znakom pitanja. Trenutno nema izlaza, pa nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani da otkažemo učešće na pomenutim takmičenjima.

Sve je već isprobano, nema dodatnih opcija na stolu. Stoga apelujemo na potencijalne sponzore, posebno državne, entitetske i općinske institucije, da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše devojke. Žele s ponosom predstavljati Bosnu i Hercegovinu, vidjeti zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među zastavama Evrope i svijeta Košarkaškoje supersile.

Ne trebaju nam čestitke kada se sve završi, jer možda ovoga puta nećete imati ni na čemu da nam čestitate. Potrebne su nam konkretne akcije i jasna podrška. Ne okreći glavu.

basket.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]