back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Vlada HNK: 13 miliona KM za tri bolnice, milion i pol za Opću bolnicu Konjic

Dodatno zaduženje za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1.500.000,00 KM

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je sjednici usvojila Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduživanju HNK u 2022. godini za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK, u iznosu od 13.000.000,00 KM. Od toga, million i pol namijenjeno je za Opću bolnicu Konjic.

Hercegovačko-neretvanski kanton zadužit će se kreditom kod Razvojne banke FBiH za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK u ukupnom iznosu od 13 miliona KM i to: za opremanje Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 7.000.000,00 KM, potom za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića 4.500.000,00 KM te za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1.500.000,00 KM. Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu nabrojanih objekata, vrijedan 32 miliona KM. Period otplate ovog kredita je 12 godina.

Premijer HNK dr. sc. Nevenko Herceg i ovom je prilikom ponovio kako su izgradnja i opremanje Pedijatrije SKB-a Mostar, kao i predviđeni zahvati na zgradama i odjelima bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic projekti od iznimnog značaja za sve građane ovog kantona.

”Javnost je upoznata sa činjenicom da je Vlada HNK u cjelini na sebe preuzela kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 miliona KM za izgradnju i obnovu sve tri bolnice u našem kantonu. Nakon ulaganja u izgradnju, prošle smo godine javno iskazali spremnost za preuzimanje obaveza oko dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 13 miliona KM za opremanje bolničkih kapaciteta, kako ne bi došlo do zastoja u završetku ovog važnog projekta. Današnjom je odlukom omogućena realizacija dovršetka ovog vitalnog projekta za još kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim sugrađanima, u prvom redu bolnicu dostojnu 21. vijeka za najmlađe pacijente, gdje naravno mislim na novu savremenu zgradu mostarske Pedijatrije, na što sam osobito ponosan”, rekao je premijer Herceg.

radiokonjic.ba

06.03.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima