15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

Zbog visoke inflacije, rastu kamatne stope

Negativan utjecaj na stanovnike sa promjenjivom kamatnom stopom, a pozitivan za banke – riječi su predsjenika Udruženja banaka BiH

Banke širom Bosne i Hercegovine početkom sljedeće godine podići će kamatne stope zbog visoke inflacije. To je krajem oktobra već uradila  Evropska centralna banka, koja je podigla kamatne stope za dva procentna poena.

Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle za radio Konjic je pojasnio kako je očekivano da kamatne stope rastu, zbog inflacije u BiH a koja je sada oko 17,3%, dok je u Evropi blizu 9%.

“Cilj Evropske  centralne banke povećanjem kamatnih stopa je da smanji inflaciju do 2%. Samo monetarnim mjerama, to jeste utjecajem na kamatnu stopu teško da se može smiriti  inflacija, dok utjecaj na to imaju i vanjski negativni elmenti kao što je rat u Ukrajini, i posljedice koje taj rat izaziva na cijene svih bitnih sirovina i energenata” kazao je za radiokonjic.ba Berislav Kutle direktor Udruženja banaka BiH.

Prema njegovim riječima, očekivano je da će i u narednoj godini euribor rasti, a kako će se to odraziti na kamate u BiH, zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je, kako je kazao, količina novca kojom banke raspolažu, a trenutno raspolažu sa većim depozitima nego što je potražnja za kreditima. “To bi u nekoj mjeri  moglo usporiti cijenu na kredite ali  svaka banka ima svoj odnos prema profitabilnosti, te odlučuje o tome na koji način će sa klijentima raditi” dodao je Berislav Kutle.

Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle istaknuo je da se trenutno rast kamatnih stopa, pozitivno odražava na banke, dok sa druge strane ima negativan utjecaj na stanovništvo.

Berislav Kutle – predsjednik Udruženja banaka BiH

 O ovoj temi smo razgovarali sa našim sugrađanima, pa poslušajte šta smo zabilježili.

Anketa sa sugrađanima o povećanju kamatnih stopa

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima