-2.5 C
Konjic
5 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

U konjičkom porodilištu rođena prva beba u 2023.godini

Već decenijama Radio Konjic ima čast poželjeti dobrodošlicu bebama...

Košarkašice Konjica ostvarile osmu uzastopnu pobjedu u prvenstvu

ŽKK Konjic je večeras na domaćem terenu pobijedio Čelik...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FK Igman: Treća uzastopna pobjeda

FK Igman je danas u trećoj pripremnoj utakmici pobijedio...

KK Konjic odigrao prvu utakmicu u nastavku sezone

Košarkaški klub Konjic je večeras na domaćem terenu odigrao...

Zbog visoke inflacije, rastu kamatne stope

Negativan utjecaj na stanovnike sa promjenjivom kamatnom stopom, a pozitivan za banke – riječi su predsjenika Udruženja banaka BiH

Banke širom Bosne i Hercegovine početkom sljedeće godine podići će kamatne stope zbog visoke inflacije. To je krajem oktobra već uradila  Evropska centralna banka, koja je podigla kamatne stope za dva procentna poena.

Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle za radio Konjic je pojasnio kako je očekivano da kamatne stope rastu, zbog inflacije u BiH a koja je sada oko 17,3%, dok je u Evropi blizu 9%.

“Cilj Evropske  centralne banke povećanjem kamatnih stopa je da smanji inflaciju do 2%. Samo monetarnim mjerama, to jeste utjecajem na kamatnu stopu teško da se može smiriti  inflacija, dok utjecaj na to imaju i vanjski negativni elmenti kao što je rat u Ukrajini, i posljedice koje taj rat izaziva na cijene svih bitnih sirovina i energenata” kazao je za radiokonjic.ba Berislav Kutle direktor Udruženja banaka BiH.

Prema njegovim riječima, očekivano je da će i u narednoj godini euribor rasti, a kako će se to odraziti na kamate u BiH, zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je, kako je kazao, količina novca kojom banke raspolažu, a trenutno raspolažu sa većim depozitima nego što je potražnja za kreditima. “To bi u nekoj mjeri  moglo usporiti cijenu na kredite ali  svaka banka ima svoj odnos prema profitabilnosti, te odlučuje o tome na koji način će sa klijentima raditi” dodao je Berislav Kutle.

Direktor Udruženja banaka BiH, Berislav Kutle istaknuo je da se trenutno rast kamatnih stopa, pozitivno odražava na banke, dok sa druge strane ima negativan utjecaj na stanovništvo.

Berislav Kutle – predsjednik Udruženja banaka BiH

 O ovoj temi smo razgovarali sa našim sugrađanima, pa poslušajte šta smo zabilježili.

PROČITAJ:   "3D Black Panther: Wakanda zauvijek" u konjičkom kinu 10. novembra
Anketa sa sugrađanima o povećanju kamatnih stopa

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima