back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Željeznička stanica Konjic: Manji broj putnika u zimskom periodu

U Željezničkoj stanici Konjic navode da je broj prevezenih putnika u zimskom periodu znatno manji u odnosu na ljetni period. Provjerili smo koliko je ukupno linija,koje su cijene karata, kao i koliki je ukupan dnevni broj putnika.

Dvije su jutarnje i dvije večernje linije željezničkog putničkog saobraćaja. Željeznička stanica Konjic dnevno otprema oko 25 putnika, kazao je direktor Željezničke stanice u Konjicu, Nijaz Masleša.

“Dvije su jutarnje linije, jedna za Sarajevo i jedna za Čapljinu. Večernje isto tako. U ljetnom periodu u vremenskom intervalu od 07.06.2024. do 01.09.2024. petkom, subotom i nedjeljom aktuelna je i linija za Ploče. Cijene redovnih voznih karata na relaciji Konjic-Mostar je 8,90 KM za jedan smjer, Konjic-Sarajevo 9,30 KM za jedan smjer, a Konjic- Ploče 18,80 KM za jedan smjer. Stanica u Konjicu dnevno otprema prosječno oko 25 putnika, a prima isto toliko putnika, tako da se može reći da je dnevni prolaz oko 50, a u ljetnom periodu je oko 100 putnika dnevno.”– kazao je Masleša.

Redovne cijene karata smanjuju se prema određenom procentu, za određene kategorije uz prethodno priloženu adekvatnu dokumentaciju.

željeznička stanica konjic: manji broj putnika u zimskom periodu
Broj prevezenih putnika u zimskom periodu znatno manji u odnosu na ljetni period.

“Povratne vozne karte izdaju se po povlastici od 25% sniženoj cijeni, djeca do 12 godine života, ako se za njih zahtjeva posebno sjedište, odobrava se povlastica u visini od 50%. Djeca do navršene 4 godine imaju popust od 100%, u grupi od 30 i više putnika odobrava se povlastica u visini od 50% od redovne cijene, popust od 30% odobrava se za studente, starosne, invalidske i porodične penzionere, ratne vojne invalide, kao i za osobe starije od 60 godina i novinare članove Saveza novinara BiH i članove Udruženja BH novinari. Za prijevoz slijepih lica i njihove pratnje odobrava se povlastica u visini od 50%”- naveo je Masleša.

Upozoravaju se građani Konjica da je zabranjeno hodati i prelaziti preko pruge, posebno na područjima gdje to nije dozvoljeno.

“S obzirom da su brzine vozova velike, a zaustavni putevi dugački, da bi se voz zaustavio krećući se brzinom od 80km/h njemu treba minimalno 600 metara da stane. Ne prelaziti nigdje preko pruge gdje to nije označeno i dozvoljeno. U voznom vozu vlada napon od 25 000V koji je smrtonosan u slučaju pada na prugu ili prolaznika.”- istaknuo je Masleša.

Na Željezničkoj stanici u Konjicu polazak za Čapljinu ujutro je u 08:25, a navečer u 18:00 sati. Polazak za Sarajevo ujutro je u 07:22 i navečer u 17:58 sati.

radiokonjic.ba

27.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]